Η Ρωσία γλιτώνει την τελευταία στιγμή - Η ΔΟΕ δέχθηκε τους Ρώσους στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ρωσία γλιτώνει την τελευταία στιγμή - Η ΔΟΕ δέχθηκε τους Ρώσους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Facebook Twitter
0

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε κατά της συνολικής απαγόρευσης της συμμετοχής των Ρώσων αθλητών στους αγώνες στο Ρίο. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν αλλάζει κάτι για τους Ρώσους αθλητές στίβου που παραμένουν εκτός αγώνων, αλλά αφήνει πλέον το παράθυρο ανοιχτό για τους άλλους αθλητές.

Η απόφαση πάρθηκε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ η οποία πλέον μεταθέτει την ευθύνη στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες καθώς εκείνες θα αποφασίσουν τελικά εάν θα αγωνιστούν οι Ρώσοι αθλητές στα εκάστοτε αγωνίσματα,

 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από τη ΔΟΕ με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στους Αγώνες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι Ρώσοι αθλητές θέλουν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια που καθορίζονται από τη ΔΟΕ μεταξύ των οποίων θα είναι και να μην υπάρχει ιστορικό θετικού ελέγχου σε ντόπινγκ, ακόμη και αν οι αθλητές έχουν εκτίσει την ποινή αποκλεισμού τους.

Η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συμμετοχή κάθε Ρώσου αθλητή θα πρέπει να εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος που θα αγωνιστεί, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί σε νέους εντατικούς ελέγχους αντιντόπινγκ. 


Στην σημερινή συνεδρίαση της ΔΟΕ πήρε μέρος με τηλεδιάσκεψη και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να πατάξει το εκτεταμένο φαινόμενο του ντόπινγκ στους αθλητές επιβάλλοντας νέους αυστηρότερους ελέγχους.


Την απόφαση της ΔΟΕ υποδέχτηκε με ανακούφιση ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δηλώνοντας ευγνώμων για αυτή την εξέλιξη, αλλά πρόσθεσε πως τα κριτήρια που έθεσε η ΔΟΕ για την συμμέτοχη των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο είναι σκληρά. Επιπλέον ο Μουτκο τόνισε πως το ντόπινγκ είναι παγκόσμιο πρόβλημα και όχι μόνο της χώρας του, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα θα τα πάει πολύ καλά.

Τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν από νωρίς πως η ΔΟΕ δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και θεωρούσαν την απόφαση αναμενόμενη ενώ η εξέλιξη αυτή  θεωρήθηκε από τους Ρώσους ως μία μεγάλη νίκη για την οποία πανηγυρίζουν. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM