ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει για απολύσεις το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει για απολύσεις το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου Facebook Twitter
0

Τη διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πλανητάριο και άλλες δράσεις επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων) καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), καθώς, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, προχώρησε στην ταυτόχρονη απόλυση πέντε εργαζομένων, «με πρόσχημα την κατάργηση ή αναδιοργάνωση της διαδραστικής έκθεσης επιστήμης και τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), μετά από 10 χρόνια λειτουργίας».

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι ο «πραγματικός λόγος της απόλυσης των εργαζομένων είναι ότι οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στην κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις τρεις απολύσεις το Δεκέμβριο του 2015 στη βιβλιοθήκη, στην υποδοχή και στο ταμείο εισιτηρίων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι αυτοί έλαβαν πρωτοβουλία συλλογικής εκπροσώπησης και δράσης, με σκοπό την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Η ΟΙΥΕ σημειώνει, επίσης, στην ανακοίνωσή της τα εξής: «Οι απολύσεις αυτές είναι εκδικητικές και οφείλονται στη διάθεση των εργαζομένων να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση στο χώρο εργασίας. Η διοίκηση θορυβήθηκε και θέλησε με την απόλυσή τους να φοβίσει όλους τους υπόλοιπους, ώστε κανείς να μην σκεφτεί να αντιδράσει στο μέλλον.

Είναι απαράδεκτο για ένα Ίδρυμα Εκπαίδευσης & Πολιτισμού, όπως το Ίδρυμα Ευγενίδου, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στους νέους και στα σχολεία, να μεταλλάσσεται σε στυγνό εργοδότη απολύσεων και δίωξης της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Οι αξίες και οι αρχές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζομένων, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν στο εκπαιδευτικό πεδίο δράσης του Ιδρύματος».

Η ΟΙΥΕ καλεί τη διοίκηση του Ιδρύματος να προχωρήσει στην άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, στη διενέργεια διαλόγου με όλο το προσωπικό του Ιδρύματος και επίλυσης των εργασιακών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ΟΙΥΕ διευκρινίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των απολυμένων, θα προσφύγει άμεσα στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και θα προχωρήσει σε κάθε είδους νόμιμη δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ