Το χάος στην Ελλάδα συνεχίζεται - Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στα νησιά

Το χάος στην Ελλάδα συνεχίζεται - Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στα νησιά Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Την ώρα που η Ειδομένη εξακολουθεί να βουλιάζει με περίπου 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να αποβιβάζονται από το πρωί στις ακτές της Λέσβου, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό που επικρατεί στο βόρειο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα και μετά.


Ήδη σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διέσωσαν και μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα.

Στο σύνολο τους αυτά, μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν. Στο μεταξύ με οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας μετακινήθηκαν σήμερα προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία, 150 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες. Στο σύνολο τους κρατούντο εδώ και μέρες στο hot spot της Μόριας και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου φρουρούμενοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» με προορισμό της Καβάλα. Από εκεί σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχει ο σχεδιασμός της κράτησης τους σε κέντρο στη περιοχή της Ξάνθης και στη συνέχεια της απέλασης τους μέσω Έβρου στην Τουρκία.

Συνολικά, περίπου 5.100 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν σήμερα το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου.


Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.062. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 84.


Ας σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη το πρωί με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» αναχώρησαν για την Καβάλα περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» της γραμμής για Πειραιά από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσουν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβασθούν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους τα εισιτήρια τους έχουν ήδη εκδοθεί.


Στη Χίο μέχρι όλο το περασμένο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης αφού οι ροές ήταν πραγματικά μηδενικές. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 971 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στο νησί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

 

Το χάος στην Ελλάδα συνεχίζεται - Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στα νησιά Facebook Twitter
Στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι στην Ειδομένη / SOOC

Κινητοποίηση για την κρίση στη Β. Ελλάδα

Σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, ελήφθη η απόφαση ώστε οι δήμοι της Θράκης να συνδράμουν τους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και κονδύλια με κάθε εφικτό τρόπο συγκέντρωσής τους.


Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες οι δήμοι από τη Ξάνθη έως και το βορειότερο δήμο του Έβρου θα απευθύνουν κάλεσμα προς τους δημότες τους να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν με φορτηγά προς την Ελευθερούπολη και τη Νέα Καρβάλη, όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.


Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να οριστούν χώροι συγκέντρωσης σε κάθε δήμο, ενώ παράλληλα οι δήμοι της Θράκης θα προσφέρουν όσα χρήματα μπορεί να διαθέσει ο καθένας.


Αυτό είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην ΑΜΘ, όπως το συναποφάσισαν οι δήμαρχοι στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ