Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έγιναν στην Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έγιναν στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων της σημειώνει η Ελλάδα, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γάλα, το κρέας και το ψωμί ενώ τα επιχειρήματα της αγοράς για τις αυξήσεις είναι απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω capital controls, η υποχρεωτική από τις αρχές του χρόνου προπληρωμή των εισαγόμενων πρώτων υλών, από υλικά συσκευασίας έως ζωοτροφές –υποχρεωτική λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία που δείχνουν οι ξένοι προμηθευτές.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των «28» της Ε.Ε. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014, σημειώνει η Καθημερινή.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στον συντελεστή ΦΠΑ 13%. Οι τιμές ψωμιού και δημητριακών κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28», του κρέατος αύξηση κατά 1,9%, επίσης τη μεγαλύτερη μεταξύ των «28» και ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%. 

Ποια άλλα προϊόντα αύξησαν την τιμή τους σε ετήσια βάση:

  • Έλαια  9,9%,
  • Φρούτα 17,2%,
  • Λαχανικά 9,6%,
  • ψάρια 0,4%,
  • Γάλα, αυγά και τυριά 0,3%.

Σημαντικές είναι όμως οι διακυμάνσεις στο διάστημα των τελευταίων μηνών παρατηρούνται και στις τιμές του ψωμιού, των αλεύρων, αλλά και των ζυμαρικών. Οι τιμές των ζυμαρικών καταγράφουν αύξηση κατά 3,27% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Αυτό που προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πώς εξελίχθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών για τα παραπάνω προϊόντα και δη του μαλακού και του σκληρού σιταριού. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, η τιμή του μαλακού σιταριού, προϊόν το οποίο εισάγει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της, αυξήθηκε κατά 4,6%, όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. η τιμή κατέγραψε μείωση 5%. Αύξηση, αν και οριακή, κατά 0,8% παρατηρήθηκε και στην τιμή του σκληρού σιταριού. Σε ετήσια βάση η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6,7%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. παρατηρήθηκε αύξηση μόλις κατά 1%.

πηγή: Kαθημερινή

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM
Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια