Πέθανε ο διαβόητος αρχιβασανιστής της Χούντας Θ. Θεοφιλογιαννάκος

Πέθανε ο διαβόητος αρχιβασανιστής της Χούντας Θ. Θεοφιλογιαννάκος Facebook Twitter
Φωτογραφία του Πάνου Πετρόπουλου από την Ελευθεροτυπία
12

Πέθανε από καρκίνο το πρωί της Πέμπτης ο αρχιβασανιστής της Χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν η εκφώνηση επικήδειου στην κηδεία του στρατηγού Ντερτιλή.



Ο Θεοφιλογιαννάκος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού και η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, ενώ συμμετείχε ενεργά  στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού. Το το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, και διοικητής της υπηρεσίας το 1970.

Προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και στις δίκες της Χούντας το 1975 καταδικάστηκε και συνολικά έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1992.



Η κηδεία του θα γίνει το Σαββάτο στην Σπάρτη.

Ο Θεοφιλογιαννάκος είχε μιλήσει το 2009 στην Έφη Μαρίνου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Έγραφε τότε η δημοσιογράφος:

"Ο αλλοτινός διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος -καταδικασμένος για βασανιστήρια- παραθερίζει στο εξοχικό της κόρης του, στη Φώκαια, αλλά περνάει τα βράδια του στο «Καλυψώ». Δεν θέλει να μιλάει για τα παλιά. Τον ενδιαφέρει η οικογένειά του, η δικηγόρος κόρη του και οι τρεις εγγονές, τις οποίες είχε μαζί του.

Ιππέας και ταβλαδόρος

«Φυσικά και δεν μπορείτε να γράψετε κάτι καλό, αν προκύψει από την άποψή μου. Θα το ειρωνευθείτε όπως έχετε κάνει προσωπικά και στο παρελθόν. Σας ενδιαφέρει πραγματικά η άλλη πλευρά; Οχι, το ξέρετε και το ξέρω. Αλλά δεν πειράζει. Εμείς είμαστε τελειωμένοι. Εσείς δείτε πώς θα φανείτε χρήσιμοι στον τόπο».

*Συγχρόνως έστρωνε το τάβλι περιμένοντας τον Παττακό, στον οποίο απευθύνεται πάντα στον πληθυντικό. Και όταν εκείνος κατέβηκε φορώντας βερμούδα, το παιχνίδι άρχισε με «πόρτες», συνεχίστηκε με «πλακωτό» και ολοκληρώθηκε με «φεύγα».

*«Του αρέσει το "κακόφημο πλακωτό", όπως το ονομάζει, γιατί ως ιππέας θέλει να επελαύνει... Προσπαθώ να τον κερδίζω, αλλά είναι αδύνατον» σχολιάζει μεγαλόθυμα ο Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος δεν έχει ούτε σύνταξη ούτε περίθαλψη. «Εχω όμως μια στοργική κόρη, που με φροντίζει. Αν δεν υπήρχε, θα πουλούσα λεμόνια έξω από το ΓΕΣ»...

*Κοιμάται με ήσυχη συνείδηση, μας διαβεβαιώνει: «Υπήρξαν πραγματικοί αντιστασιακοί, έντιμοι αριστεροί. Αυτό που δεν θα μάθετε ποτέ, μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε, είναι ότι πάμπολλοι αυτοχρίστηκαν αντιστασιακοί, ενώ δεν είχαν περάσει ούτε απέξω...».

Η μαρτυρία του Αλέκου Παναγούλη για τον βασανισμό του στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τον Θεοφιλογιαννάκο, στη δίκη των βασανιστών της Χούντας (από το 3.15)

Ελλάδα
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Το ηγετικό μέλος, που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται επικεφαλής  της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικού, φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το σήμα για την έναρξη των επεισοδίων
NEWSROOM
Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

Ελλάδα / Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία» εξήγησε ο κ. Λέκκας
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
@Erietta Δεν μίλησα για τις ψεύτικες υποσχέσεις του τσίπρα, αλλά για το γεγονός του βαθύ εναγκαλισμού του με την ακροδεξιά. Για κάποιον που διατείνεται ότι είναι αριστερός η συμμαχία με την ακροδεξιά είναι ακραία συμπεριφορά.
Ο γράφων υπηρέτησε στήν ΕΣΑ της Εθνικής Φρουράς στή Λευκωσία, μέ διοικητή τό Θεοφιλογιαννάκο (Λόχος Στρατηγείου έναντι Χιλτον) ΠΡΙΝ τή χούντα , ήτοι 1965/66. Στούς 24 αυτους μήνες καί σάν οδηγός του για μερικούς μήνες ας μου επιτραπεί η άποψη μου για ένα θαυμάσιο αξιωματικό, αξιοπρεπή, χαμηλών τόνων, και ακέραιο, και τό πιο παράξενο κατά της βίας. Σε μιά περίπτωση κλοπης όπλων οπου έγινε χρήση βίας, θυμάμαι τήν οργή του και έστειλε τους δύο ΕΣΑτζήδες στο στρατοδικείο. Γιά νά μή με σχολιάσουν δυσμενώς , τονίζω αυτά έγιναν ΠΡΙΝ τη χούντα στη Λευκωσία. Πως καί πόσο άλλαξε μετά, δέν το γνωρίζω. Οσον αφορά τον muj άσε ρε φίλε, χουντοφασίστες υπάρχουνε και στα αριστερά και στα δεξια νεοσταλινιστές οι μέν, νεοναζιστές οι δέ. Ιδια γεύση.
Καθόλου ίδια γεύση. Απλώς εσυ είσαι καραδεξιός και συμπαθείς τη μια πλευρά δικαιολογώντας την. Στην Ελλαδα τουλάχιστον, οι αριστεροφασίστες δε σκοτώνουν ανθρώπους στο δρόμο με τάγματα εφόδου, μαφιόζικες ομάδες κλπΌσο για τον βασανιστή, και αυτοί στο Άουσβιτς, έντιμοι κανονικοί άνθρωποι ήταν που εκαναν τη δουλεια και το καθήκον τους... έτσι είπαν. Συμφωνώ απόλυτα με τον λυκίσκο.
Υπό "κανονικές συνθήκες" η πλειονότητα των ανθρώπων θα θεωρήσουν τέτοιες συμπεριφορές αισχρές, και καλώς θα κάνουν. Έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως πόσο σίγουροι νιώθουμε πολλοί για τους εαυτούς μας και αγνοούμε παντελώς μηχανισμούς που λειτουργούν στο παρασκήνιο και μπορεί να μας διαψέυσουν αν βρεθούμε σε αντίστοιχες συνθήκες. Το πείραμα του Μιλγκραμ είναι χαρακτηριστικό και πολύ γνωστό παράδειγμα:https://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experimentΧωρίς να υποστηρίζω προφανώς μια τέτοια συμπεριφορά, ίσως θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο σκεπτικοί στο τι θεωρούμε ως δεδομένο και στο τι "δεν θα κάναμε ποτέ εμείς"...
@Erietta Όπως και με τον τσίπρα, μη ξεχνιόμαστε. Εκεί που ζούσε μαζί με και από τα ακροαριστερά στοιχεία (παλουκωμένος στο 3%), βρέθηκε να κάνει άνοιγμα στο βρώμικο πασόκ στοχεύοντας στην εξουσία την οποία και τελικά κέρδισε με τη σημαντικότατη βοήθεια των ακροδεξιών. Κλασσική πορεία εξουσιολάγνου. @tktk"Καθόλου ίδια γεύση" η ακροδεξιά με την ακροαριστερά, όντως. Η μία είναι μερέντα και η άλλη νουτέλα. Αν επικαλείσαι τον ...χίτλερ για να επιχειρηματολογήσεις, οφείλεις να επικαλεστείς, τον στάλιν, τον πολ ποτ, τον μαο κι αν ανοίξεις κανά βιβλίο θα βρεις και πολλούς άλλους. Όχι τίποτ΄άλλο, θα ενισχύσεις τη δύναμη του επιχειρήματος σου.
Μπιμπιπ σύμφωνω γενικά με αυτά που προανέφερες και πιστεύω ότι η μόνη λύση να μην φτάνουμε στα 'ΑΚΡΑ' είναι η Γνώση διότι χωρίς αυτήν βρισκόμαστε στο σκοτάδι και ακολουθούμε οποιονδήποτε δίχως να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα που κάνει η λεει.Τωρα όσον αφορά τον Τσιπρα επιτρεψε μου να Διαφωνησω,σιγουρα αυτά που υποσχόταν ως αντιπολιτευση δεν τα εφάρμοσε τουλάχιστον όχι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτων,αλλα απο την στιγμη που βρέθηκε στην εξουσία δεν έφτασε στα άκρα όπως 'κύριος 'Θεοφιλογιαννακος και όλοι οι άνθρωποι παρόμοιοι σαν και αυτόν που υπήρχαν στο παρελθον.(ειτε ακροδεξιοι,ειτε ακροαριστεροι)