Νεκρός ένας από τους τραυματίες της έκρηξης στα διυλιστήρια

Νεκρός ένας από τους τραυματίες της έκρηξης στα διυλιστήρια Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
2

Έχασε τη ζωή του ο Μπάμπης Δευτεραίος, ένας από τους συνολικά έξι εργαζόμενους που τραυματίστηκαν από την έκρηξη στα διυλιστήρια Ασπροπύργου στις 8 Μαΐου. Νοσηλευόταν στο Αττικό νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, ενώ εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν έγκαιρα και δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γενικός γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του εργαζόμενου, ενώ αναφέρουν ότι αναμένεται ακόμη το πόρισμα της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

Υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της τραγωδίας στα ΕΛΠΕ και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων, αναμένοντας γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ζητούν επίσης άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ΕΛΠΕ και εάν κριθεί αναγκαίο τον επανασχεδιασμό τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου συμβάντος στο μέλλον. Δεσμεύονται τέλος ότι θα στηρίξουν με κάθε μέσο την οικογένεια του Μπάμπη Δευτεραίου, πράγμα που θα κάνει, κατά δήλωσή της, και η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Τα συλλυπητήρια του εκφράζει και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου  αναφέρεται πως ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αποφάσισε την μόνιμη παρουσία στις εγκαταστάσεις, κλιμακίου Κοινωνικών και Τεχνικών Επιθεωρητών, για το επόμενο χρονικό διάστημα και για όσο χρειαστεί. Επισημάνθηκε επίσης, στους επικεφαλής των εργολαβικών και υπεργολαβικών συνεργείων, αλλά και σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο στις εργασίες, ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

«Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τις ζωές τους κορώνα γράμματα και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και το μέλλον των οικογενειών τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την εταιρία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να ακούσει τις εκκλήσεις του σωματείου και των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις μονάδες των ΕΛΠΕ.

«Ο θάνατος του εργαζόμενου στα ΕΛΠΕ, Μπάμπη Δευτεραίου, μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μάη στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου προσθέτει ακόμα ένα θύμα στο βωμό της κερδοφορίας του ελληνικού καπιταλισμού. Μια εταιρεία που πέτυχε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών για το Δ' τρίμηνο του 2014, έχει εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος αναθέτοντας εργασίες σε εργολαβικές εταιρίες», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Δευτεραίου. Γιατί πάντα στην Ελλάδα πρέπει να γίνεται ανθρώπινη θυσία για να διορθωθούν κάποιες λάθος τακτικές και παραλείψεις; Ελπίζω μόνο να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όχι να τις φορτώσουν σε κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο.
Δυστυχώς φίλε, έτσι προάγεται η ασφάλεια στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η μελέτη τέτοιων ατυχημάτων δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να θεσπιστούν κανόνες.