Πανούσης: Πρώτα έλεγχος, μετά η απελευθέρωση των μεταναστών της Αμυγδαλέζας

Πανούσης: Πρώτα έλεγχος, μετά η απελευθέρωση των μεταναστών της Αμυγδαλέζας Facebook Twitter
Achilleas Zavallis / SOOC
0

Πρώτα θα ελεγχθούν και μετά θα απελευθερωθούν οι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στο MEGA.

Μιλώντας την επόμενη της νέας αναταραχής που επικράτησε στο κέντρο κράτησης, τόνισε ότι οι μετανάστες της Αμυγδαλέζας δεν είναι εγκληματίες και πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει δραστικά το καθεστώς κράτησής τους, κάνοντας λόγο για «εποπτευόμενη ελευθερία». Το ζήτημα είναι «να μπορέσουμε αυτούς τους ανθρώπους να τους κάνουμε να νοιώσουν άνθρωποι», ανέφερε.

«Πρέπει να δούμε όλους τους φακέλους για να κατηγοριοποιηθούν. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά, οι υπερήλικες, οι οικογένειες, ευάλωτα άτομα, υγεία, άτομα που αιτούνται άσυλο, αυτοί που έχουν φθάσει 18 μήνες, αυτοί που έχουν έξι μήνες, δηλαδή να τηρήσουμε και το νόμο του 2011, δηλαδή δεν τηρούμε και το νόμο σε αυτή τη χώρα. Η έννοια του προαναχωρησιακού δεν μπορεί να κρατάει 18 μήνες ή 20 μήνες. Ούτε θα φύγουν αύριο. Θα γίνει κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, θα φτιαχτούν δομές, γι' αυτό είπα εγώ 100 μέρες», είπε ο υπουργός.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι αναζητούνται πραγματικοί χώροι ανοιχτής φιλοξενίας, στους οποίους οι αλλοδαποί θα μένουν με την υποχρέωση να παρουσιάζονται στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών διαμονής τους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση της διοίκησης για το μέλλον τους.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, είπε: «Ντράπηκα με τις εικόνες που είδα. Στο κέντρο κράτησης δεν είχα πάει. Δεν είχα δηλαδή άμεση επαφή. Είδα πράγματα τα οποία επαναλαμβάνω σε ταινία πριν από την αμερικάνικη επανάσταση θα μπορούσες να τα δεις. Δηλαδή άνθρωποι πάνω στα κάγκελα να φωνάζουν freedom, η τροφή να μην είναι επαρκής για τίποτα όχι για την επιβίωσή τους, οι χώροι -δεν λέω δωμάτια- στους οποίους στεγάζονται είναι για 2 άτομα, στεγάζονται τέσσερις και όχι με όρους υγιεινής, έχουμε προβλήματα γιατρών, σίτισης, ρουχισμού. Ήδη από χθες διορθώσαμε θερμοσίφωνα, αερόθερμα, κοιτάμε να δώσουμε ρουχισμό, να αυξήσουμε την τροφή, διότι δεν μπορεί να τους λες κάποια στιγμή θα τα φτιάξω».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ