Κατακόρυφη αύξηση δηλητηριάσεων ζώων στην Ελλάδα.

Κατακόρυφη αύξηση δηλητηριάσεων ζώων στην Ελλάδα. Facebook Twitter
2

Κατακόρυφα έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια οι δηλητηριάσεις ζώων και πουλιών. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές της Βορείου Ελλάδας και της Ηπείρου, ενώ η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες μη-φυσικού θανάτου πολλών προστατευόμενων ειδών της πανίδας, εγκυμονώντας, ταυτόχρονα, τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

«Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων ως μέσο ελέγχου και θανάτωσης της πανίδας είναι ιδιαίτερα εύκολη και «αποτελεσματική», καθώς έχει χαμηλό κόστος, δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, ιδιαίτερη οργάνωση και σχεδιασμό, είναι αθόρυβη και επομένως παραμένει εύκολα ανώνυμη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαλάμω Κορμπέτη, υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ομάδες κτηνοτρόφων και γεωργών, ως επί το πλείστον, με φυτοφάρμακα και παρόμοια σκευάσματα, τοποθετούν τα δηλητηριασμένα δολώματα, για να «προστατέψουν» τα κοπάδια και τα κτήματά τους από επιθέσεις άγριων ζώων (τσακάλια, αρκούδες, λύκοι, ασβοί). Έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά δηλητηρίασης λόγω αντιδικίας γειτόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Από προσωπική εμπειρία: οι δικοί μου, πηγαίνοντας στο χωριό για το όλο καλοκαίρι, άρχισαν να φροντίζουν σκύλο συγχωριανού, ο οποίος βιοπραγούσε πάνω του και το σκυλί μάλλον το έσκασε. Από εκεί που ο Πατούνης (είχε άσπρες πατούσες) δεν πλησίαζε στα 20 μέτρα σε άνθρωπο, στο τέλος κοιμόνταν τα βράδια στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού και είχε γίνει φύλακας. Αλλά επειδή έδιωχνε και τα γιδοπρόβατα που μπαίνανε μέσα στην ιδιοκτησία μας - ''του'', τον βρήκαν δηλητιριασμένο.