«Πως έχασα ένα φίλο και κέρδισα ένα φασίστα»

«Πως έχασα ένα φίλο και κέρδισα ένα φασίστα» Facebook Twitter
25

Ένα κείμενο έδωσαν στη δημοσιότητα έφηβοι που μετέχουν στο Αντιφαστιστικό Μέτωπο Μαθητών Ηλιούπολης. Οι μαθητές καταγγέλλουν τη δράση των φασιστών στην Ελλάδα και τη στάση που κρατάνε απέναντι στους μετανάστες, στοχοποιώντας μόνο όσους είναι φτωχοί, κατατρεγμένοι και ανυπεράσπιστοι. Περιγράφουν ακόμα πώς οι φασίστες μπολιάζουν με βία την καθημερινότητά μας και πώς η σιωπή μας ισούται με συνενοχή στην αθλιότητα και στο σκοτάδι.

Ολόκληρο το κείμενο όπως δημοσιεύεται στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα alfavita:

"Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων, πλούσιοι, μεσαίοι, φτωχοί. Πολλοί πλούσιοι κλέβουν, εξαπατούν, φοροδιαφεύγουν, βάζουν τους φτωχότερους να δουλεύουν για λογαριασ μό τους για λίγα ευρώ. Πολλοί φτωχοί, Έλληνες και ξένοι δουλεύουν απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα κομμάτι ψωμί.

Κάποιοι απ’ αυτούς κλέβουν, σκοτώνουν για να ληστέψουν και πουλούν ναρκωτικά. Εγώ δε γουστάρω τους εγκληματίες, όπως δεν γουστάρω και τους πλούσιους που βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία για να μην φορολογηθούν. Οι φασίστες τα βάζουν μόνο με τους μετανάστες γιατί λέει είναι ξένοι και φταίνε αυτοί. Εγώ λέω ότι τα βάζουν μαζί τους γιατί είναι ο εύκολος στόχος και δε μπορούν να τα βάλουν με τους ισχυρούς. Άλλωστε ξέρω καλά ότι να χτυπάς το συμμαθητή σου δεν δείχνει δύναμη, αλλά αδυναμία. Η καημένη η γιαγιά δεν κέρδισε καμιά παρηγοριά από αυτή τη πράξη εκδίκησης και ο συμμαθητής μου μας κοιτάει πια όλους με καχυποψία.

Κι έτσι, έχασα έναν Έλληνα φίλο και κέρδισα έναν φασίστα.

Οι φασίστες όλο μιλάνε για την ένδοξη ελληνική φυλή και τον ελληνικό πολιτισμό. Οι ίδιοι όμως δεν ξέρουν καλά την ιστορία μας και δεν γνωρίζουν τίποτα απ’τα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Η καλύτερη απόδειξη ότι αγαπάς την χώρα σου είναι να την υπερασπίζεσαι όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις. Έχω διαβάσει πως στον τελευταίο πόλεμο που έζησε η χώρα μας κάποιοι χωρίς χρήματα, οπλισμό και βοήθεια από κανέναν στήσανε αντάρτικο στρατό εναντίον των κατακτητών Γερμανών.

Κάποιοι άλλοι, οι λεγόμενοι ταγματασφαλίτες, μπήκανε στην υπηρεσία των Χιτλερικών, πήρανε όπλα και λεφτά, φόρεσαν κουκούλες, ρουφιανέψαν και πολέμησαν τους Έλληνες.

Οι φασίστες σήμερα θεωρούν τους ταγματασφαλίτες πατριώτες και κάνουν εκδηλώσεις στη μνήμη τους.

Τις προάλλες στο σχολείο συνέβη κάτι άλλο. Η Ελένη η συμμαθήτρια μου, είναι φωνακλού και τα ”χώνει”, η μάνα της είναι αριστερή.

Ο φασίστας συμμαθητής μου την χτύπησε εγώ όμως δεν αντέδρασα. Είναι που η Ελένη καμιά φορά γίνεται εκνευριστική και μέσα μου σκέφτηκα (καλά της έκανε). Μετά το ξανασκέφτηκα, αλλά ήταν αργά πια, αργά και αισθάνομαι ότι έχω πέσει στα μάτια της.

Κι έτσι, έχασα μια φίλη και κέρδισα έναν φασίστα.

Στο γήπεδο οι φασίστες φωνάζανε πίθηκο τον καλύτερο παίκτη της ίδιας μας της ομάδας, γιατί είναι από την Αφρική. Ο καλύτερος μας παίκτης πικράθηκε και ζήτησε μεταγραφή.

Κι έτσι, έχασα τον παικταρά μας και κέρδισα έναν φασίστα.

Οι φασίστες προωθούν το μίσος και την απανθρωπιά. Μισούν και χτυπούν τους ξένους, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους μορφωμένους, τους δημοκράτες, τους ελεύθερους ανθρώπους. Μισούν ότι τους ξεπερνά και ότι δεν καταλαβαίνουν. Όποτε όμως βρεθούν απέναντι σε αντιφασίστες το βάζουν στα πόδια. Τον τελευταίο καιρό με τόσους φασίστες που μ’ έχουν κερδίσει, έχω αρχίσει να προσέχω τι λέω και να διστάζω να πάρω θέση.

Κι έτσι, πριν χάσω το θάρρος μου για πάντα με αντάλλαγμα το φόβο του φασίστα, ΣΟΥ ΦΩΝΑΖΩ:

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠ’ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠ’ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!

Κι έτσι, ξανακέρδισα τον εαυτό μου, χάνοντας μόνο έναν φασίστα”.

Ελλάδα
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

18 σχόλια
χαχα, την πρώτη φορα με ψιλοσυγκίνησε...η συμμαθήτριά του, η Ελένη που είναι εκνευριστική, που τα χώνει (Κανέλλη) και που η μάνα της είναι αριστερή (οκ το καταλάβαμε), την χτύπησε ο φασίστας (Κασιδιάρης)...έλεος, γιατί πρέπει να κρύβεται πολιτικό μήνυμα πίσω από ένα τέτοιο υποτιθέμενο νεανικό κείμενο?γιατί ποτίζουν τα νέα παιδιά με απωθημενα του Εμφυλίου? Ποιός είπε οτι έννοιες όπως δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, αγώνας, ανήκουν αποκλειστικά σε αριστερά κόμματα? Γιατί δεν μπορούν να συμβιώσουν οι αριστεροί, δεξιοί, gays, straights, μαύροι, ασπροι, χοντροί, αδυνατοι... ?Το μίσος για τον διαφορετικό, γεννά κι άλλο μίσοςΕΞΩ ΟΙ ΡΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠ’ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Τέτοιου είδους κείμενα πάντα με ενοχλούσαν. Δεν μου αρέσει επειδή είναι κοινότυπο, με τρέντυ αποδεκτές αριστερίστικες "ατάκες" και δεν εξετάζει σε βάθος το θέμα. Επίσης η όλη λογική "κοιτάξτε το κείμενο που έγραψε ένας νέος μαθητής, οι νέοι θα μας σώσουν επειδή έχουν καθαρή και αγνή σκέψη μπλα μπλα μπλα....." είναι αστεία. Το πρόβλημα είναι και οι αριστεροί και οι δεξιοί. Οι φασιστές υπάρχουν και ευημερούν επειδή ο άκρατος και ανεξέλεγκτος ψευτοανθρωπισμός και ψευτοσοσιαλισμός, που εξυπηρετούσε συμφέροντα, έχει δημιουργήσει προβλήματα. Και οι αριστεροί και οι δεξιοί αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι προϊόντα μάρκετινγκ που υπόσχονται διάφορα δωράκια ανάλογα με την εποχή για να αντλήσουν ψήφους. Φέτος είναι της μόδας η λαθρομετανάστευση και η φτώχεια. Οι αριστεροί παραείναι μαλθακοί και ιδεαλιστές για να κάνουν κάτι για αυτό το ζήτημα. Ποιος μένει? Οι ψυχασθενείς μπράβοι και κομπλεξικοί που πάνε στο άλλο άκρο. Μάλιστα η αριστερά έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό τρομερή αδράνεια στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν είναι στημένο για να ανέβει η δεξιά, η μάλλον η ακροδεξιά.
Δεν είναι περίεργο που μαθητές έχουν γράψει ένα τέτοιο κείμενο. Μα πάντα οι νεότεροι έχουν καθαρότερο και πιο ελεύθερο μυαλό και πάντα τα παιδιά με κάποιο τρόπο μπορούν να δείξουν τον δρόμο στους μεγαλύτερους. Διδάσκοντας σε σχολείο στο 'δύσκολο' κέντρο της Αθήνας ξέρω πως τα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα το ένα με το άλλο ανεξαρτήτου καταγωγής, το πρόβλημα το έχουν οι μεγαλύτεροι.
Νομίζω πως οι πράξεις (και λιγο οι θέσεις) ορίζουν εαν καποιος είναι αριστερός δεξιός ή φασίστας. Αριστερός δεν ειναι ο Μπόμπολας βέβαια, ούτε ο Λαλιώτης. Φασίστες όμως, είναι οι haters. Οπότε εάν καποιοι μαθητές πήραν θέση απέναντι στούς φασίστες- haters, δείχνοντας τη καφρίλα τους, τι ενοχλεί μερικούς και ερχίζουν και τα χώνουν στους μαθητές και στους αριστερούς? Μάλλον κρυπτο φασίστες- haters. GTP
Ελπιζω να μην το εχουν γραψει εφηβοι αυτο το κειμενο, γιατι τοτε τα πραγματα στην παιδεια μας ειναι ακομα χειροτερα απ οσο φανταζομουνα. 15-χρονα παιδια μας κανουν μαθημα τι ηταν οι ανταρτες και τι οι ταγματασφαλιτες, μαλιστα.. Πιο απλοικα και φανατισμενα δεν μπορεις να εκθεσεις τις αποψεις σου.
Πολύ ωραίο κείμενο. για αυτό που λυπάμαι είναι ότι και να γίνει στην χώρα μας προσπαθούμε να το πολιτικοποιήσουμε, όπως καταλαβαίνω δεν υπάρχει τίποτα άλλο δεξιά και αριστερά, εμπρός και πίσω απαγορεύετε να πάμε, εγώ προτιμώ το εμπρός, το δεξιά η αριστερά είναι δύσβατο και μακρύ.
Νομίζω ότι η μητέρα Τερέζα είπε για τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και τις πορείες "Δεν θέλω να διαδηλώσω κατά του πολέμου. Κάντε μια πορεία για την ειρήνη και εγώ θα είμαι εκεί". Κάτι τέτοιο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το να είσαι κατά κάποιου δεν είναι τόσο αποδοτικό ως προς αυτό που θες να κερδίσεις. Νομίζω πως είναι καλύτερό να είσαι υπέρ του αντίθετου από αυτό που θες να χτυπήσεις. Μην είσαι κατά του πολέμου, γίνε υπέρ της ειρήνης. Μην είσαι κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Είναι πιο εύκολο να φωνάζει κανείς από το να προσπαθήσει να αλλάξει τη γνώμη κάποιου. Δεν αντιτίθεμαι στις σκέψεις και αντιδράσεις όποιου έγραψε το κείμενο, συμφωνώ μάλιστα πως πρέπει να υπερασπιζόμαστε αυτά που το τέρας μέσα μας μας κάνει να ξεχνάμε. Αντιτίθεμαι στα συνθήματα που ξεκινάνε με τη λέξη έξω. Απλά ανεβάζουν τα κασέ όπως ανέβηκε και της χρυσής αυγής.
Τραγικό κείμενο. Παιδική (όχι εφηβική) και στρατευμένη γραφή. Τόσο κακό που με κάνει να πιστεύω ότι οι ίδιοι οι φασίστες το έγραψαν για να δείξουν πόσο ανίκανη είναι η άλλη πλευρά, η αντιφασιστική. Κρίμα και δράμα. Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ!
Πως έχασα τα πάντα και κέρδισα μερικούς αριστερούς…Για να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε το δικαίωμα να λέμε τον συνδικαλιστή τεμπέληΓια να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε όλοι τη βαριά βιομηχανία που είχε κάποτε η ΕλλάδαΓια να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε την αξιοκρατία γιατί όσοι ήταν γλυφτες και κομματόσκυλα έπαιρναν τις δουλείεςΓια να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία γιατί απλά όλοι είμαστε φίλοι και μπορούμε να μοιραζόμαστε με τους άλλους ότι είναι δικό μας άλλα όχι ότι είναι δικό τους…Για να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε την ελευθερία του λογού γιατί πολύ απλά οτιδήποτε μη αριστερό εκφραζόταν κατακρινόταν..Για να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε τα πάντα γιατί όταν κάτι είναι μόδα και δήθεν δεν προσφέρει τίποτα.Για να κερδίσουμε μερικούς αριστερούς χάσαμε όλους τους Έλληνες.
chrysalifourfour δε κατάλαβα το σχόλιο..όντως οι περισσότερες σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες έχουν θεσπίσει τα 18 ως τη νεότερη ηλικία πολιτικής ευθύνης. Με άλλα λόγια, αν όλοι όσοι γνώριζα που δήλωναν 'αριστεροί' στα 17 συνέχιζαν και αργότερα, το ΚΚΕ θα έπαιρνε χαλαρά ένα 40%. Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το πλέον απεχθές κοινό χαρακτηριστικό όλων των φασιστικών καθεστώτων της ιστορίας είναι ο προσηλυτισμός των ανηλίκων. Οποιοδήποτε εφηβάκι με πλυμμένο εγκέφαλο νιώθει περήφανο να καρφώνει συμμαθητές ως 'φασίστες' ας γνωρίζει ότι εφαρμόζει πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων από τη Ρωσία του Στάλιν μέχρι τη σημερινή Β. ΚΟρέα.
Δεν ειναι δυνατον η αντιδραση στον φασισμο να ειναι ενας αντιστροφος φασισμος. Ενα απλο κειμενακι ειναι καποιων που αυτοχαρακτηριοζνται ως αντιφασιστικο μετωπο. Στον μυαλο τους κυριαρχει η ιδια τρικυμια με εκεινη των χρυσαυγιτων. Τουλαχιστον αυτοι ειναι εφηβοι και δικαιολογουνται.
Ουκ ολίγες είναι οι φορές στο παρελθόν που η πλειονότητα των αριστερών, αναρχοαυτόναμων και λοιπών αντιφασίστων δοκίμαζε να τους φέρει στη συζήτηση και εισέπραττε περιφρόνηση και κρούσματα βίας.. Οι ακροδεξιοί της χώρας, αυτόνομοι και χρυσαυγίτες, έχουν κηρύξει πόλεμο αυτή τη στιγμή.. Με τον σταυρό στο χέρι κανείς δε γ@@ησε ποτέ..
Ναι αν είναι γνήσιο, αυτή η γενιά έχει ένα νέο με καλή πένα. Ενα κείμενο τετοιο δεν μπορεί να είναι συλλογικό έργο. Ας μην εθελοτυφλούμε συνεχώς. Οπότε μην ελπιζεις στους επόμενους κανε κάτι τώρα για τους επόμενους
Το άρθρο ξεκινάει με το εξής:"Ένα κείμενο έδωσαν στη δημοσιότητα έφηβοι που μετέχουν στο Αντιφαστιστικό Μέτωπο Μαθητών Ηλιούπολης."Εμένα αυτό μου κάνει για κείμενο που μπορεί να έγραψε ένας, αλλά προσυπογράφουν πολλοί.Δεν έχει σημασία αν ένας μπορεί να εκφραστεί σωστά ή αν έγραψαν όλοι από μια πρόταση, με ωραίες λέξεις και σωστή σύνταξη. Δεν έχουν όλοι το "χάρισμα" του να έχουν καλή πένα και δε χρειάζεται και να το έχουν.Μου αρκεί λοιπόν να ξέρω ότι υπάρχει νεολαία που ακόμα και αν δεν μπορεί να γράψει συλλογικά ένα τόσο ωραίο κείμενο, συμφωνεί και θέλει να παλέξει για τις ιδέες που κάποιος άλλος έγραψε με τέχνη στο χαρτί και εμένα με βρίσκουν σύμφωνο.
'' Δεν είμαστε παρά οι μεταφορικοί ιμάντες από ένα κακό παρελθόν σ'ένα καλύτερο μέλλον. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να πούμε στα παιδιά μας πως να φτιάξουν το μέλλον τους, αφού αποδειχτήκαμε ακατάλληλοι να φτιάξουμε το δικό μας παρόν. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο, είναι να πούμε στα παιδιά μας πού και πώς αποτύχαμε. (...)Δεν είναι δυνατό να υποστηρίξουμε την ''πολιτιστική προσαρμογή'' των παιδιών μας όταν, εδώ και 30 χρόνια, ο ίδιος αυτός πολιτισμός καταρρέει κάτω από τα πόδια μας. (...) Δεν είναι δυνατό να ελπίζουμε σε ανεξάρτητους ανθρώπινους χαρακτήρες, όταν η αγωγή των παιδιών βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών. (...) Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας τι είδους κόσμο θα χτίσουν ή πρέπει να χτίσουν. Μα μπορούμε να τα εφοδιάσουμε με τέτοια δομή χαρακτήρα και βιολογική δύναμη ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να βρούν το δικό τους δρόμο, να φτιάξουν το δικό τους μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους με ορθολογικό τρόπο. Βίλχελμ Ράιχ, 25 Αυγούστου 1950.
Πολυ καλα κανεις. Μονο χωρις φοβο αντιμετωπιζονται τα φασισταρια κι ο τσαμπουκας τους πρεπει να κοβεται απο την αρχη προτου παρουν αερα τα αδεια τους κεφαλια. Τη στιγμη που θα αποφασισεις να βροντοφωναξεις "Εξω οι δολοφονοι της Μαρφιν και του μικρου Αφγανου στα Πατησια" πιστεψε με,θα εχεις κερδισει τον εαυτο σου διπλα και θα χεις χασει εναν κουκουλοφορο. Ασε δε που τοτε θα εχεις γινει πραγματικος αντιρατσιστης.