Έκκληση στον Ράιχνεμπαχ για επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ

Έκκληση στον Ράιχνεμπαχ για επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ Facebook Twitter
0

Οι φορείς του φαρμάκου, απέστειλαν επιστολή στον επικεφαλής της ομάδας δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ζητώντας την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών.

Ακολουθεί η επιστολή τους:

«Είναι περισσότερο από επείγον να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανεπάρκειες του ΕΟΠΥΥ. Η υπάρχουσα κατάσταση σε όλο το σύστημα υγείας συνιστά μία πραγματική υγειονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το σύστημα υγείας καταρρέει. Είναι ζωτικής σημασίας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ με 1,5 δις ευρώ για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις όσον αφορά στα φάρμακα σε φαρμακεία και νοσοκομεία και όσον αφορά στους προμηθευτές όλης της αλυσίδας τροφοδότησης της αγοράς.

Οι ασθενείς δεν αντέχουν να πληρώσουν οι ίδιοι για τα φάρμακα και την ίδια ώρα νοσοκομειακά τμήματα ζωτικής σημασίας κλείνουν λόγω έλλειψης υλικών. Σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση ήρθε να προστεθεί μία συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων. Σύμφωνα με τον νόμο 4038/2012, το Κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αυτή η θεσμική πρόβλεψη σχετικά την οικονομική υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ελεγκτές και την ομάδα δράσης. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά επείγον είτε να μεταφερθεί το ποσό αυτό από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δοθέντων των περιστάσεων δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ή να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια. Απευθύνουμε έκκληση επειδή είναι ζήτημα ζωής των ασθενών».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ