Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ συμφωνεί με τη Λαγκάρντ

Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ συμφωνεί με τη Λαγκάρντ Facebook Twitter
0

Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, είναι απόλυτα σύμφωνος με τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο Νίκος Λέκκας σημειώνει ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12 - 15% του ΑΕΠ, δηλ. 40 - 45 δισεκατομμύρια τον χρόνο, και τονίζει ότι «εάν μπορούσαμε από αυτά να εισπράξουμε μόνον τα μισά, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί».

Για να συμβεί αυτό, όπως αναφέρει, απαιτείται πολιτική βούληση, και «οι πολιτικοί μας έχουν ξεκινήσει να το καταλαβαίνουν».

Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ εντοπίζει μια μεταστροφή εδώ κι ένα χρόνο, καθώς η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται πλέον σπορ αλλά έγκλημα. «Τους κατάλληλους νόμους τους διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ» υπογραμμίζει.

Ο Λέκκας καταγγέλλει επίσης έλλειψη συνεργασίας των τραπεζών παρά τα δισεκατομμύρια, όπως σημειώνει, που έδωσαν οι Βρυξέλλες για να τις διασώσουν.

«Δυστυχώς μέχρι τώρα θα πρέπει να πω ότι καλή συνεργασία με τις τράπεζες δεν υπάρχει. Κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επιβάλαμε ήταν της τάξης των 650 εκατ. ευρώ».

Κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των υπηρεσιών φορολογικών ελέγχων βρίσκεται στην ίδια την υπηρεσία και στη διαφθορά υπαλλήλων. Εκτιμά πάντως ότι η χρήση του νέου λογισμικού «Elenxis», που δοκιμάζεται ήδη, μπορεί να δώσει σε αυτό ένα τέλος.

«Με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το 'λάδωμα' εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές», εξηγεί.

Τέλος, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ δηλώνει ότι δυσκολίες συνεχίζουν να υπάρχουν με τους πολιτικούς. «Αξιωματούχοι, όπως οι βουλευτές, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα» λέει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM