ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

NYT: Η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεωκοπία όσο τα φορολογικά έσοδα στερεύουν

NYT: Η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεωκοπία όσο τα φορολογικά έσοδα στερεύουν Facebook Twitter
0

Όσο οι ευρωπαίοι ηγέτες πασχίζουν να χαράξουν μια στρατηγική για να σώσουν τη νομισματική ένωση, η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα.

Όπως γράφει η New York Times, τα κρατικά ταμεία, ενδέχεται, να αδειάσουν, τον Ιούλιο και λίγο καιρό μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στο χειρότερο σενάριο, το κράτος, ίσως χρειαστεί, να σταματήσει προσωρινά την καταβολή μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, οι εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, είναι πιθανό να διακοπούν.

Οι κρατικοί υπάλληλοι, πασχίζοντας να βρουν κάποια λύση, σκέφτονται ακόμα και τη χρήση χρημάτων, τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση των αδύναμων τραπεζών.

Σύμφωνα με τους έλληνες πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να λάβει 130 δις ευρώ, υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 1,7 δις. ευρώ, το οποίο και προέρχεται από τη μείωση των φορολογικών εσόδων. Η αδυναμία αυτή, οφείλεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο στη βαριά ύφεση, όσο στις περικοπές του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες να έχουν λίγα χρήματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθυν στην αποπληρωμή των φόρων.

 

Το πρόβλημα του προϋπολογισμού, φαίνεται να διευρύνεται περαιτέρω, καθώς η Τρόικα παρακρατεί 1 δις ευρώ, που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, έως ότου σιγουρευτεί ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης.

 

Ένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με το Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος και είναι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πως «δεν μπορούμε να μαστιγώσουμε ένα νεκρό άλογο», συμπληρώνοντας πως «ύστερα από δυόμισι χρόνια λιτότητας, είναι δύσκολη στιγμή να έχουμε έσοδα.»

 

Σημειώνεται πως οι μισθοί και οι συντάξεις, έχουν μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να είναι κατά 495 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα εκτιμώμενα. Τα λιγοστά χρήματα, δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να κάνουν έξοδα, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν μέχρι και με λουκέτο.

Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ