Πολιτική θύελλα για τους τάφους των Βενιζέλων και την παραχώρηση του ακινήτου στο Υπερταμείο.

Πολιτική θύελλα για τους τάφους των Βενιζέλων και την παραχώρηση του ακινήτου στο Υπερταμείο. Facebook Twitter
2

Αντιδράσεις και παρεμβάσεις από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα που έκανε λόγο για παραχώρηση του ακινήτου των Τάφων των Βενιζέλων στο Υπερταμείο.

Το δημοσίευμα ανέφερε πως τυπικά οι Τάφοι των Βενιζέλων περνούν στο Υπερταμείο μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τα ακίνητα του ΕΟΤ.


Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (το λεγόμενο Υπερταμείο) και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας Ε.Ο.Τ. -τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ ως έχουσα την επικαρπία αυτών έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς.


Ως περιουσία του Ε.Ο.Τ. στα Χανιά ορίζεται η περιοχή των Τάφων των Βενιζέλων καθώς, αν και είχε ανακοινωθεί η παραχώρησή τους στον Δήμο Χανίων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετεγγραφή των ακινήτων. Αντίθετα "γλύτωσαν" οι Αγιοι Απόστολοι και η πισίνα του "Ξενία" καθώς, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, στις περιπτώσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Μιλώντας στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, τόσο ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, εκτίμησαν ότι πρόκειται για τυπικό ζήτημα, δεδομένου ότι εκκρεμεί απλά η μετεγγραφή του
ακινήτου. Αμφότεροι πάντως τόνισαν ότι από σήμερα θα δουν τι ακριβώς ισχύει και τι χρειάζεται για να επισπευστεί η διαδικασία παραχώρησης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011, ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος είχε δεσμευτεί για την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο Χανίων.

Αντιδράσεις κομμάτων

 

ΠΑΣΟΚ
«Ας σεβαστούν τουλάχιστον το μνημείο των Βενιζέλων. Είναι ασέβεια η παράδοση του στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο. Τώρα να μεταβιβαστεί στην Αυτοδιοίκηση» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.


Τι λέει η Ντόρα Μπακογιάννη

«Στο υπερταμείο περνούν οι τάφοι των Βενιζέλων. Μήπως επειδή είναι το καλύτερο οικόπεδο των Χανίων;», αναφέρει σε σχόλιό της στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη.


ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Έντονη ήταν η αντίδραση και της Λαϊκής Ενότητας Χανίων η ηποία καταγγέλει την κυβέρνηση για «ξεπούλημα της ιστορικής μνήμης». Αναλυτικά η Λ.Α.Ε. Χανίων αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο υποχώρησης στους δανειστές, ώστε να ξεπουλά την ιστορική μας μνήμη, την τοπική ιστορία δηλαδή, για χάριν του χρέους. Αυτό προσβάλει βάναυσα τον ελληνικό και ιδιαίτερα του τον Κρητικό, που έχει δώσει μάχες και αποτελεί παράδειγμα σε όλη την ανθρωπότητα». Καταλήγοντας η Λ.Α.Ε. τονίζει: «το μέγεθος της εθελοδουλίας έχει περάσει το μέτρο της ανοχής».


ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από πλευράς δήμου Χανίων οι νομικές υπηρεσίες χθες έψαξαν να βγάλουν άκρη για το συγκεκριμένο ζήτημα και σύμφωνα με πληροφορίες των "Χ.Ν." υπάρχει αισιοδοξία για θετική έκβαση.


Είναι δεδομένο ότι η δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγγραφή του ακινήτου στο κτηματολόγιο του Δήμου αλλά από πλευράς δημοτικής Αρχής υπάρχει αισιοδοξία ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει ξεκαθαρίσει από την υπουργική απόφαση με την οποία παραχωρούνταν "πακέτο" οι εκτάσεις των Αγίων Αποστόλων, της πισίνας του "Ξενία" και οι Τάφοι των Βενιζέλων.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ:

«Άνθρακες ο θησαυρός» αποδεικνύεται για την εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" και όσα μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση, η δήθεν παραχώρηση στην ΕΤΑΔ για ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων στα Χανιά, αναφέρουν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

Όπως αποδεικνύει σειρά εγγράφων, η έκταση έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων από το 2014, όμως οι Δημοτικές Αρχές έχουν καθυστερήσει τη μετεγγραφή του ακινήτου. Για άλλη μια φορά οι κατασκευαστές "ειδήσεων" που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων με ψεύδη στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους καλούνται να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από haniotika-nea.gr και ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Καλά τώρα μην μας πιάνουν και τόσες ευαισθησίες για τους τάφους των Βενιζέλων αν σκεφτούμε ότι σ' ένα μεγάλο κομμάτι του νεοέλληνα σήμερα το μόνο Βενιζέλο που ξέρει ειναι το Βαγγέλη, εκεί έχουν πατήσει και αυτοί, και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι που θα μας ξανάρθουν, στην άγνοια και στον ωχ ωχαδερφισμό.Εδω έχουν κλέψει την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας, και των εγγονών μας, εδώ έχουν βάλει ταφόπλακα σε κάθε εργασιακό δικαιωμα, εδώ έχουν δημιουργήσει κοντά στα 2εκ ανεπίσημα άνεργους και εμείς τώρα θα δείξουμε ενδιαφέρον και ευαισθησια για τα οσία και ιερά της χώρας? αμφιβάλω!Το πολυ πολυ να δείξουμε κάποια ευαισθησια αν μάθουμε ότι την Ακρόπολη την αγόρασαν για τα επόμενα 99 χρόνια οι Γερμανοί, την Βεργίνα οι Γαλλοι, τους Δελφούς οι Ρώσοι κλπ