Φωτίου: Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία

Φωτίου: Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία Facebook Twitter
SOOC
0

Διευκρινίσεις για το σχέδιο νόμου αναφορικά με την αναδοχή και την υιοθεσία έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας πως στόχος είναι τα παιδιά να μην παραμένουν στα ιδρύματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ότι προωθούνται επιστημονικές διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων γονιών, θετών ή αναδόχων.

  

Όπως παρατήρησε η κα Φωτίου, το προσωπικό των ιδρυμάτων είναι ανεπαρκές και κάνει μεγάλες υπερβάσεις.

Πριν το νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι σε αυτά ήταν περίπου 80 αλλά με τις νέες ρυθμίσεις το δυναμικό πολλαπλασιάζεται, με κοινωνικούς λειτουργούς των δήμων αλλά και του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Πλέον η κοινωνική έρευνα θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, ενώ θα ακολουθούν άλλες δύο έρευνες, για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του εκάστοτε υποψήφιου ζευγαριού, ώστε να διεξάγεται το δικαστήριο για την πράξη της υιοθεσίας.

Διαφορές στην αναδοχή και την υιοθεσία

Όπως τόνισε υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία καθώς η υιοθεσία ολοκληρώνεται με μία τελεσίδικη νομική πράξη, που την καθορίζει ο Αστικός Κώδικας, το παιδί αποκόπτεται από τους φυσικούς γονείς και, συγχρόνως, ο θετός γονιός έχει πλήρη δικαιώματα στο παιδί.

«Αντίθετα, στην αναδοχή, το παιδί δεν ξεκόβεται από τους φυσικούς γονείς του. Ο ανάδοχος γονιός είναι υποχρεωμένος να έχει αυτήν τη σχέση, εκτός και αν στο περιβάλλον από το οποίο προέρχεται το παιδί, υπάρχει κακοποίηση και τα τραύματα είναι μεγάλα και δεν πρέπει να διατηρείται σχέση», διευκρίνισε η κ. Φωτίου.

«Για πρώτη φορά, η πολιτεία θα γνωρίζει, με προστασία των προσωπικών δεδομένων, πόσα παιδιά βρίσκονται στα Ιδρύματα. Θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, καθώς όλη η διαδικασία ψηφιοποιείται. Δηλαδή, η πολιτεία θα γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, πόσα παιδιά υπάρχουν στα Ιδρύματα, αλλά και πόσα δίδονται απευθείας από τις οικογένειες. Σήμερα, είναι υποχρεωμένη μία οικογένεια που θα δώσει το παιδί της, χωρίς να περάσει το παιδί από το Ίδρυμα, να έχει δημιουργήσει, μέσα από κάποια κοινωνική υπηρεσία, τον ηλεκτρονικό φάκελο ανηλίκου. Με αυτήν τη διαδικασία, τελειώνουν οι τραγωδίες. Το παιδί δεν θα μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή αναδοχή, χωρίς να έχει τον ηλεκτρονικό φάκελό του στα εθνικά μητρώα. Κανένα παιδί στο μέλλον δεν θα αναζητά επί ματαίω τις ρίζες του».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM