ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Όχι σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από Τούσκ και Σόιμπλε

Όχι σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από Τούσκ και Σόιμπλε Facebook Twitter
3

Πριν από λίγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Ντόναλντ Τούσκ σε δηλώσεις του τόνισε πως «πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ελλάδα», προσθέτοντας πως πρέπει να οριστεί άμεσα ημερομηνία για νέο Eurogroup. «Σε διάστημα ημερών, όχι εβδομάδων», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ζητά η ελληνική κυβέρνηση μετά το «ναυάγιο» στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, γεγονός που πιθανότατα δείχνει την αρνητική στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι μίλησε για το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες είπε ότι επιθυμεί να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης προκειμένου να συζητηθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ο Τουσκ προεδρεύει των συνόδων της Ε.Ε και είναι αρμόδιος για την σύγκλησή τους.

Λίγο αργότερα, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Με τη σειρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως δεν βλέπει ανάγκη, αυτή τη στιγμή, για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μία τέτοια συνάντηση, ο Σόιμπλε απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο» όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζω να είναι προγραμματισμένο οτιδήποτε άλλο».

3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM