Reuters: Ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών εντός της εβδομάδας

Reuters: Ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών εντός της εβδομάδας Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
7

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε εκ' νέου τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τη Δευτέρα με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσουν» το πακέτο βοήθειας άνω των 5 δισ. ευρώ.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ρενέ Μαλτέζου και Λευτέρης Παπαδήμας σημειώνεται πως οι υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς και επιπλέον, προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτά τα «έκτακτα» μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που τα κανονικά μέτρα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Τα εν λόγω μέτρα, που υποτίθεται θα εξοικονομήσουν περικοπές της τάξεων του 2% του ΑΕΠ, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ η Αθήνα υποστηρίζει ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει εκ των προτέρων νομοθέτηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα το πακέτο βοήθειας προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά το να πάρει επιπλέον μέτρα, ακόμη και προληπτικά, θα είναι δύσκολη για την αριστερή κυβέρνηση, η οποία επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο με την προεκλογικική υπόσχεση να μετριάσει τις επιπτώσεις της λιτότητας, ενώ διαθέτει μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ διαφωνούν για το αν οι  μεταρρυθμίσεις επαρκούν για την επίτευξη του στόχου και για αυτό υπήρξε η απόφαση για την αναζήτηση προληπτικών μέτρων. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2018 είναι της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών εκτιμήσεών τους, οι δανειστές διαφωνούν και για το αν η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις επί αυτού του θέματος θα προχωρήσουν όταν επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των προληπτικών μέτρων.

Καταλήγοντας όμως, το Reuters σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσδοκούσε σε μία συμφωνία πριν από το Πάσχα, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Σε περίπτωση ωστόσο που τελικά υπάρξει συμφωνία τόσο σε ότι αφορά τα «τακτικά» όσο και τα προληπτικά μέτρα, θα γίνει νέο Eurogroup το νωρίτερο την Πέμπτη.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ρε παιδιά, μην κρύβεστε, βγείτε λίγο να γελάσουμε. Τι φοβάστε; Ανώνυμα γράφετε, δεν είστε τίποτες βουλευτές των ΣΥΡΙΖΕΛ να σκέφτεστε πως θα χωρέσετε στο ελικόπτερο. Δεν σας ξέρουμε, βγείτε να πείτε τα δικά σας τα ωραία να γελάσουμε λίγο. Τόσο ωραίες μέρες ζούμε, μην κρύβεστε.
Ε να μην πάνε κι οι Συριζαίοι βουλευτές στα χωριά τους να χαρούν κι αυτοί το Πάσχα σαν άνθρωποι, χωρίς να κινδυνεύσουν να τους λυντσάρουν; Μα να πάνε, φυσικά (και αν μπορούν, ας μείνουν και κάποιοι από δαύτους και μόνιμα, να κουρεύουν αρνιά). Τα λέμε την άλλη εβδομάδα--εκτός κι αν ο Εθνάρχης ποντάρει στο Βρέξιτ, οπότε όντως θα γελάσουμε.