Σε κοινή πρόταση κατέληξαν οι 28-Τώρα αρχίζει το "παζάρι" με την Τουρκία

Σε κοινή πρόταση κατέληξαν οι 28-Τώρα αρχίζει το "παζάρι" με την Τουρκία Facebook Twitter
0

Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν αργά το βράδυ, οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας για το προσφυγικό ζήτημα.  

Από σήμερα το πρωί ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πάντως, αναμένεται να αυξηθούν οι απαιτήσεις της Άγκυρας, κάτι που θα δυσκολέψει τη διαδικασία, όπως τόνισε και η Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία. «Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28», την Πέμπτη.

«Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία» πρόσθεσε.

Η καγκελάριος  είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

 Δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

Η Τουρκία ζητά να ανοίξουν κεφάλαια για ένταξη

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

"Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα", είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

"Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας", είπε.

Έτοιμη για βέτο η Κύπρος

Έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28». Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση προς την Τουρκία. «Ες αύριον τα σπουδαία», σχολίασε από την πλευρά του ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο podcast «The Rest is Politics», μιλώντας για την ανάπτυξη της χώρας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το TikTok
NEWSROOM
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Διεθνή / Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μεντερές ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ισλαμισμού στην Τουρκία και επιτέθηκε εναντίον του κοσμικού Γκιουρσέλ που τον ανέτρεψε
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ