Liberation: Σύντομα στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Liberation: Σύντομα στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ; Facebook Twitter
4
Liberation: Σύντομα στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ; Facebook Twitter

"Θα πέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έως το καλοκαίρι;" γράφει ο Ζαν Κατρεμέρ στη γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφερόμενος στη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 εδρών από τις 300 συνολικά.

"Η κυβέρνηση θα έχει μεγάλη δυσκολία να επιβιώσει από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες. Πολλοί στην Αθήνα συζητούν για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Ιούλιο ... Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αναδιοργάνωση, δεν επιθυμούν εκλογές γιατί η εκλογική τους νίκη -η οποία μοιάζει σίγουρη αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν βίαιη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της δυσκολίας να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ευρωζώνη- θα ερχόταν πολύ πρόωρα»,προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Αυτό το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που έχει τις ρίζες του στον κομμουνισμό και ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα), αν και ακρωτηρίασε την ακροαριστερή του πτέρυγα, κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με ποσοστό 35% των ψήφων, σχεδόν το ποσοστό που είχε καταγράψει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ήλθε στην εξουσία», επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει πως η επιτυχία του Τσίπρα οφείλεται και στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από ποσοστό 44% βρέθηκε στο 6%.

"Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20 έως 25% και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους πιστωτές», υποστηρίζει ο Κατρεμέρ.

Τι γράφει για τη ΝΔ η Liberation

«Οι συντηρητικοί, παρότι ευθύνονται και εκείνοι για την κρίση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από τις πρόσφατες πολιτικές ανακατατάξεις. Ιστορικά αυτό δεν είναι παράδοξο: ενώ η μη κομμουνιστική αριστερά υπέστη πολλές αλλαγές από την εποχή που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της, η συντηρητική δεξιά παρέμεινε μια σταθερή πολιτική δύναμη. Έτσι, η ΝΔ κέρδισε 28 % στις τελευταίες εκλογές και σήμερα έχει 25-30 % στις δημοσκοπήσεις.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, επικεφαλής της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιoς του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή η οικογένεια, όπως και εκείνη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, μοιράστηκαν την ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Αλλά, η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαφορετική: ο ίδιος είναι μεταρρυθμιστής και εξελέγη πρόεδρος παρότι δεν είχε στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό και τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ. Είναι σαφές ότι δεν ελέγχει ακόμη το κόμμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές...».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια