Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συμπάθεια για την Ελλάδα αλλά κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ελέγχει το έδαφος του

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συμπάθεια για την Ελλάδα αλλά κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ελέγχει το έδαφος του Facebook Twitter
0

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να "αδειάζει" τον ΟΗΕ στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων από χώρες όπως η ΠΓΔΜ και η Κροατία, μια κίνηση που έχει ως συνέπεια ον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για το ΜΕΓΚΑ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, υπογράμμισε ότι «απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν ανέφερε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

"Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι αποπέμποντας την Ελλάδα από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες», είπε ο αν. εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε, ότι «κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», ο κ. Τέρνερ συνέδεσε την αναφορά με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση», σημείωσε επίσης.

Μετά την ενημέρωση, άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, υποδεχόμενη τους πρόσφυγες, είναι βαρύτατο και μας τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθηθεί για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Μαν Γκι Μουν σε παρέμβαση του χθες Παρασκευή ζήτησε να μείνουν ανοικτά τα σύνορα, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και του Πρωτοκόλλου του 1967, επειδή ο ατομικός καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών αναγκών προστασίας δεν γίνονται δυνατά».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο podcast «The Rest is Politics», μιλώντας για την ανάπτυξη της χώρας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το TikTok
NEWSROOM
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Διεθνή / Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μεντερές ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ισλαμισμού στην Τουρκία και επιτέθηκε εναντίον του κοσμικού Γκιουρσέλ που τον ανέτρεψε
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ