ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

A.P.: Έγγραφο αποκαλύπτει ότι η απειλή της Ε.Ε. για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι πραγματική

A.P.: Έγγραφο αποκαλύπτει ότι η απειλή της Ε.Ε. για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι πραγματική Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία για την πραγματοποίηση της απειλής εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Το πρακτορείο στο δημοσίευμα του υποστηρίζει ότι αυτό δείχνει εσωτερικό έγγραφο, από το οποίο διαφαίνεται η αποφασιστικότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε ουσιαστική κατάργηση της συνθήκης.

Στο έγγραφο το οποίο επικαλείται το A.P., αναφέρεται ότι πολιτικοί κύκλοι της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση ενός ειδικού, έκτακτου μηχανισμού ο οποίος προβλέπεται στη συμφωνία, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί τελικά πλήρως με τις απαιτήσεις των εταίρων στο θέμα.  

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δώσει προθεσμία στην Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις απαιτήσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  

Από το 1995, οι πολίτες από 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα ενώ προβλέπεται ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες. Υπάρχει όμως ρήτρα και για παράταση αυτούς του χρονικού διαστήματος για δύο χρόνια.  Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρχει επιβολή αυτής της ρήτρας.

Αβραμόπουλος: Δεν προβλέπεται αποβολή από τη Σέγκεν

Σήμερα πάντως ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν δήλωσε:

«Σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε (όπως ήταν και αναμενόμενο!) τις συστάσεις για να βελτιωθούν οι ελλείψεις και αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας –που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

 Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο "26" βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα.

Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση».

Reuters: 50 συστάσεις πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα

Όμως την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθετεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπίστωνε αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα καλείται τώρα να εφαρμόσει 50 συστάσεις για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι η μη υλοποίηση των συστάσεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίηση κανόνων που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως δύο ετών.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η εν λόγω κίνηση «δεν έχει στόχο την απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδας», αλλά περισσότερο το να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πραγματοποιούνται αλλού στην Ευρώπη, όπως μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις σε άλλες περιοχές της Σένγκεν.

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM