Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης ολοκληρώθηκε μια ακόμη μαραθώνια συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

H ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ξεκίνησε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ενώ προηγήθηκαν τοποθετήσεις εκπροσώπων όλων των κομμάτων και διαξιφισμοί.Οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίφθηκαν.

 

Με 154 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) ψηφίστηκε λίγο πριν τις 2 το βράδυ η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.


«Κατά» ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. «Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.
Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

 

Μεγάλες ήταν οι ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εστίασαν κυρίως τα επιχειρήματά τους στις υπερ - αρμοδιότητες που θα απολαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας κος Παππάς και στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, απεκδύεται με την ρύθμιση αυτή του ίδιου του του ρόλου, ως το μόνο αρμόδιο - σύμφωνα με το Σύνταγμα - να καθορίσει τον αριθμό των αδειών, την διαδικασία και τα κριτήρια διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκτιμώντας πως η ρύθμιση θα καταπέσει στο ΣτΕ αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

Ο Νίκος Δένδιας, απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην καταστήσει τη χώρα «μαύρο πρόβατο», όμορο και συγγενή άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, που τελούν υπό διερεύνηση για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως η τροπολογία αντιβαίνει στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, επισημαίνοντας πως «δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τραχανά και δεν θα αντέξετε».

 

«Ο Πρωθυπουργός, μας έλεγε ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, προκύπτει ότι είστε κάθε λέξη σταλινικού παρασυντάγματος, κι έχω εδώ δέσμη διατάξεων που παραβιάζετε με τρόπο κατάδηλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απευθύνθηκε προς τον υπουργό Επικρατείας για να πει «εσείς να δίνετε τις άδειες και εν τέλει εσείς να λέτε και τις ειδήσεις».

 

Για «απύθμενη υποκρισία» επί του αστικού συντάγματος, κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και ρώτησε: «Για πιο σύνταγμα μιλάτε; Που υπαγορεύει το δικαίωμα στην εργασία για όλους και έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους;»

 

Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφερε μια αντισυνταγματική ρύθμιση, που δεν θα υλοποιηθεί γιατί θέλει σε ομηρία τα κανάλια. Ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για «ανεδαφικό επιχείρημα» όταν η κυβέρνηση λέει ότι το νέο τηλεοπτικό φάσμα ορίζει περιορισμένο αριθμό καναλιών, ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ υπηρετούν την διαπλοκή.

 

Να ζητήσει και να φέρει επιστημονική έκθεση, κι όχι αυτή της Φλωρεντίας, που να γνωμοδοτεί για τον τρόπο νομοθέτησης για το σοβαρό θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γ. Καρράς (Ένωση Κεντρώων).