Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης με σημεία σύγκλισης και αρκετές διαφωνίες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης με σημεία σύγκλισης και αρκετές διαφωνίες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
0

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της ελληνικής από τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Όπως προέκυψε από της δηλώσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι δύο πλευρές βρήκαν αρκετά σημεία σύγκλισης, αλλά και θέματα για τα οποία διαφωνούν. Μάλιστα, όσο αφορά το φόρο εισοδήματος και το ασφαλιστικό διαπιστώθηκε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις».

Αν με ρωτούσατε, τόνισε «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τα δημοσιονομικά επεσήμανε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM