Tελεσίγραφο για τους πρόσφυγες από την Koμισιόν: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Tελεσίγραφο για τους πρόσφυγες από την Koμισιόν: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Facebook Twitter
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
10

Εντείνοντας τις πιέσεις της προς την Ελλάδα, η Κομισιόν κάλεσε σήμερα τη χώρα μας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη διαδρομή των Βαλκανίων, βελτιώνοντας στον έλεγχο στις προσφυγικές ροές τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Όπως μάλιστα είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για το Μεταναστευτικό Νατάσα Μπερτρώ, οι πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα πρέπει να παραμένουν σε αυτή και όσοι δεν αιτούνται ασύλου δεν θα πρέπει να συνεχίζουν το ταξίδι του ανενόχλητοι προς την Ευρώπη. Σημείωσε δε ότι η Αθήνα έχει το δικαίωμα να τους επαναπροωθεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροώθησης.

 Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική, να σπρώχνει η μία χώρα το πρόβλημα προς την άλλη και έχει συμφωνηθεί αυτό από τους ηγέτες της Βαλκανικής, πρόσθεσε.

 

Η Νατάσα Μπερτό υπογράμμισε επίσης πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».

Όπως είπε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία στον ανταποκριτή της realnews, η Κομισιόν θα καταρτίσει μια έκθεση για την κατάσταση των εξωτερικών συνόρων, κι αν στην Ελλάδα διαπιστωθούν “σοβαρές ελλείψεις”, τότε η χώρα θα έχει τρεις μήνες για να συμμορφωθεί. Αν δεν το κάνει το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει παράταση συνοριακών ελέγχων εντός της Ε.Ε.., να πετάξει δηλαδή στην ουσία την Ελλάδα εκτός ζώνης.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM