Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει σχέδιο να μας βγάλουν από τη Σέγκεν

Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει σχέδιο να μας βγάλουν από τη Σέγκεν Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Έντονη κριτική άσκησε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κράτη της Ε.Ε. Που ενώ έχουν δεσμευτεί ότι θα απορροφήσουν 160 χιλιάδες πρόσφυγες, έχουν μέχρι στιγμής δεχτεί μόλις 277 άτομα.

 

Σε συνέντευξη του το πρωί στο ΜΕΓΚΑ ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν”, σημειώνοντας πως “ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».


Γνωστοποίησε επίσης ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα κατά των παραβατών και κάλεσε τα κράτη να πάψουν να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης.

 

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο Βερολίνο και Κομισιόν έχουν σχέδιο για επιβολή αυστηρότατων ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, θέτοντας ουσιαστικά τη χώρα μας εκτός συνθήκης Σέγκεν.


«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος και ως προς το ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.


Όπως είπε η αποδυνάμωση της Συνθήκης Σέγκεν εγκυμονεί κινδύνους για να αρχίσει το «ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρώπης».

 

 

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο» και «δοκιμάζει τη βούληση και την ικανότητα των κρατών- μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία και έχουν εγκρίνει» τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη «Real News».

 

«Η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα».

 

Παράλληλα ό κ. Αβραμόπουλος προειδοποιεί ότι «πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχουν» σημειώνει «δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα». «Αν η Ελλάδα» αναφέρει, «κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν».

 

Ο επίτροπος Μετανάστευσης δηλώνει επίσης σε άλλη συνέντευξη του, στη Real News, ότι «το να εγγυάται η Ευρώπη τα σύνορά της και συνακόλουθα τα σύνορα των χωρών- μελών της, μόνο θετικό είναι», επισημαίνοντας ότι «στην Ευρώπη ισχύουν ασφαλιστικές δικλείδες που κατοχυρώνουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών- μελών της».

 

Εξάλλου, διαπιστώνει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τονίζει: «Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ερωτώμενος αν το «Grexit» εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά: «Θέλω να πιστεύω ότι απομακρύνθηκε. Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων».

 

Για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο Δημ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για μία «σαφέστατα θετική αλλαγή». «Στο καινούργιο τους ξεκίνημα η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο, για την παράταξη, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα».

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM