Η κυβέρνηση απέσυρε το "παράλληλο πρόγραμμα"

Η κυβέρνηση απέσυρε το "παράλληλο πρόγραμμα" Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
4

Η κυβέρνηση απέσυρε από την Βουλή το νομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με πρόθεση να το επανακαταθέσει μετά τις γιορτές, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να τεθεί υπό την επεξεργασία της τρόικας. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου -στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και την Ολομέλεια- για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου (παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης).

 

Ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε τις χθεσινές σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι κρίθηκε σκόπιμο, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να υπάρξει αυτή η αναβολή. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, η απόφαση αυτή, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.

 

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ασφυκτικές πιέσεις προήλθαν από τους δανειστές οι οποίες έστειλαν τελεσίγραφο να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο απειλώντας ακόμη και με ακύρωση της εκταμίευσης της δόσης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. 

 

Οι θεσμοί δεν ήταν ενήμεροι όπως αποδεικνύεται, για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και την πρόθεση της κυβέρνησης να το καταθέσει άμεσα και κάτι τέτοιο χαρακτηρίστηκε ως "μονομερής ενέργεια". Την έντονη αντίδραση των δανειστών προκ΄'αλεσε και το γεγονός πως πολλές από τις προτάσεις στο νομοσχέδιο δεν ήταν καν κοστολογημένες.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να «ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του για το νομοσχέδιο για το "παράλληλο πρόγραμμα".


«Η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το "παράλληλο πρόγραμμα", αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση» αναφέρει ο κ. Πλακιωτάκης. «Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες" τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

 

Το νομοσχέδιο εισήχθη χθες το απόγευμα στις αρμόδιες Επιτροπές προς επεξεργασία, σήμερα το πρωί ακολούθησε η ακρόαση των φορέων σε δεύτερη συνεδρίαση, ενώ για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνεδρίαση και αύριο η τελευταία για την δεύτερη ανάγνωση. Επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένετο να ψηφιστεί την Τρίτη.

Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή σημειώθηκε ένταση με αποτέλεσμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αποχωρήσουν. Τα κόμματα κατήγγειλαν ρουσφετολογικές διατάξεις, όπως και ελλιπή προετοιμασία του κι ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αριθμεί 350 σελίδες και περιλαμβάνει πλήθος άρθρων οκτώ διαφορετικών υπουργείων, δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο δηλώνει ότι το ύψος των σχετικών δαπανών δεν προσδιορίστηκε από τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία και επίσης δεν υπάρχει η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συνοδεύει τα νομοσχέδια.

Από την μεριά του, το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της 'τρόικας εσωτερικού' και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας.»

Υπενθυμίζεται πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια