Ενοχλημένος ο Σόιμπλε- "Δεν συμφέρουν την Ελλάδα οι δηλώσεις Τσίπρα για το ΔΝΤ"

Ενοχλημένος ο Σόιμπλε- "Δεν συμφέρουν την Ελλάδα οι δηλώσεις Τσίπρα για το ΔΝΤ" Facebook Twitter
2

Τέτοιες δηλώσεις "δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Κάλεσε δε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή στην συζήτηση.


"Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

"Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να 'κρατήσει την στάμνα γερή'", σχολίασε η κυβέρνηση, μέσω της Όλγας Γεροβασίλη τα λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της" καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Τσίπρας: "Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα"

 

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ είπε ότι "εμείς δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε από θέση αρχής ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς". "Από εκεί και πέρα", συνέχισε, "υπάρχει και ένα θέμα και το Ταμείο τι θέλει να κάνει", για να προσθέσει ότι το Ταμείο περιμένει να δει αν έχει προοπτική βιωσιμότητας το χρέος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε, διότι έχουμε 19 δισ. λιγότερα.

"'Αρα", συνέχισε, "η συμβολή του έχει μια αξία συμβολική, σημαντική για κάποιες χώρες του Βορρά". Και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά όμως, αν το δει κανείς ουδέτερα θα δει ότι έρχονται οι εκπρόσωποι του Ταμείου στη Ελλάδα και απαιτούν μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά σκληρές γνωρίζοντας ότι δεν τις αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε και η κοινωνία και ότι πηγαίνουν στους εταίρους και απαιτούν λύσεις και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους.

"Αυτό είναι μια στάση που δεν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει εποικοδομητική σε αυτή τη διαδικασία", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "'Αρα λοιπόν το τι θα κάνει το Ταμείο είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ θα έλεγα ότι όταν δυο μέλη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια".

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία. "Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να 'κρατήσει την στάμνα γερή'", σχολίασε η κυβέρνηση, μέσω της Όλγας Γεροβασίλη τα λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πηγή: www.lifo.grΟ Σόιμπλε έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει την ελληνική έκφραση "Σας τρώει ο κώλος σας", να δω τι θα του απαντούσε η κυβέρνηση.Παρεμπιπτόντως, την παροιμία που είπε ο Σόιμπλε την λένε και στην Τζαμιέκα, μον:"Bucket go well ebry day, wan day di battam mus drap out"http://tinyurl.com/gv6eaea(I Shot the Sheriff)