Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Αλ Σίσι

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Αλ Σίσι Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες περιστράφηκε γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου, τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

«Με την Αίγυπτο μας συνδέουν ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί φιλίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντηση και πρόσθεσε «πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή. Η συνεργασία μας στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών. Απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό εκφράζοντας την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού. «Η συνετή σας διαδρομή θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σας σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι αποτυπώνουν την διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Αλ Σίσι δεν δίστασε να εξάρει το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση.


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, o πρόεδρος της Αιγύπτου διευκρίνισε πως η χώρα του ίσως χρειαστεί στήριξη από τα γειτονικά κράτη που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων.

Αναφορικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι άργησαν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και προειδοποίησε πως ο χειρισμός της μπορεί τώρα να οδηγήσει σε περαιτέρω κινδύνους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM