Τσίπρας: Το 2015 σταθεροποιήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, το 2016 τέλος το Grexit

Τσίπρας: Το 2015 σταθεροποιήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, το 2016 τέλος το Grexit Facebook Twitter
6

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του «Grexit», το 2016, θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπoυργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη - και θα το εφαρμόσει.


Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας – τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα.

Προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους και του πολυπόθητου αποτελέσματός της είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι' αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά είναι εφικτό και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως τόνισε, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολλοι χαρακτηριζουν τον Αλεξη Τσιπρα ως "νεο Ανδρεα Παπανδρεου".Διερωτωμαι.....Διοτι αν συγκρινουμε τον χρονο που χρειασθηκε ο Ανδρεας να ανελθει στην εξουσια,τον βαθμο δυσκολιας των περιβαλλουσων συνθηκων στην καθε περιπτωση,και τον τροπο αντιμετωπισης των εσωτερικων προβληματων,τοτε η παρομοιωση ειναι μαλλον αδικη.Για τον Τσιπρα,βεβαια.
Και ο Ανδρέας ήταν καταστροφικός, αλλά ο Αλέξης τον έχει ξεπεράσει σε όλα τα επίπεδα. Τουλάχιστον με τον Ανδρέα η χώρα δεν ήταν περίγελος διεθνώς. Ο Ανδρέας ήταν μορφωμένος, μεγάλη διαφορά.
Μαλλον παρεξηγηθηκα,για μιαν ακομη φορα.Προφανως ευθυνεται ο τροπος γραφης μου.Το πρωτο στοιχειο στην αξιολογηση ενος πολιτικου ειναι το πλαισιο των ικανοτητων,οχι του ηθους του.Ειναι παντοτε η δυνατοτητα του να καταλαβει και να διατηρησει την εξουσια.Διοτι αυτο αποτελει αυτοσκοπο για ολους σχεδον τους "επιτυχημενους"πολιτικους,διαχρονικα.Το τι θα κανει ,το πως θα χρησιμοποιησει,την εξουσια αυτη καταδηλοι το ηθος,τον χαρακτηρα, και τις προθεσεις του.Οχι τις ικανοτητες του.Αυτο ειναι αντικειμενο μιας εντελως διαφορετικης αξιολογικης διαδικασιας.Οταν μια χωρα "ευλογηθει"απο "αγαθη τυχη" της προκυπτει ενας ηγετης ο οποιος συνδυαζει και τα δυο αυτα σκελη,τις ικανοτητες και το ηθος, σε υψηλο βαθμο.Καθε ποτε,ομως,συμβαινει αυτο ;Μια φορα σε καθε αιωνα ;Οταν,ομως, μια χωρα δεν επιθυμει να αφησει το μελλον της στην "αγαθη τυχη",τοτε δημιουργει και εγκαθιστα ενα θεσμικο,νομικο,οικονομικο,κοινωνικο, και μορφωτικο πλαισιο το οποιο καθιστα μη απαραιτητη την υπαρξη ενος "πεφωτισμενου"ηγετη.Διοτι το προανφερθεν 'πλαισιο λειτουργιας'εξυπηρετει τα συμφεροντα της χωρας και των πολιτων της περιπου αυτοματα.Τα σχετικα παραδειγματα ειναι ελαχιστα.Με σημαντικοτερο αυτο των Σκανδιναυικων χωρων.Οταν,λοιπον,κανω αξιολογηση πολιτικων ικανοτητων στεκομαι μονον στις ικανοτητες αναληψης και διατηρησης εξουσιας,μεσα σε ενα συγκεκριμενο πλαισιο συνθηκων..Οταν κανω αξιολογηση χαρακτηρα τοτε θα κρινω τις προθεσεις και τα αποτελεσματα ,σε σχεση με την χωρα και τους πολιτες της.Και οταν ,τελικα,αξιολογω απολογιστικα το ηθος,θα εξετασω πρωτιστως το τι απεκομισε προσωπικα ο αξιολογουμενος απο την ασκηση εξουσιας επι καποιο,ικανο,χρονικο διαστημα.Αυτη ειναι η ουδετερη,και κατα το δυνατον αντικειμενικοτερη,αξιολογικη προσεγγιση .Υπαρχει,βεβαια,και ενα εντελως διαφορετικο ζητημα.Το ποιες ειναι οι σχετικες προσωπικες μου αποψεις και προτιμησεις επι του θεματος.Ελπιζω γραφοντας οτι η προσωπικη μου,και αυστηρα υποκειμενικη, "πολιτικη επιλογη" στην νεωτερη ελληνικη ιστορια ειναι ο Γεωργιος Καφανταρης (...ενα ονομα το οποιο αγνοει η μεγαλη πλειονοτητα των συμπολιτων μας...)να βοηθα να γινουν αυτες κατανοητες.