Απεργία την Πρωτομαγιά

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα προ του 1967 τάχθηκε ο Τσίπρας

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα προ του 1967 τάχθηκε ο Τσίπρας Facebook Twitter
2

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί το Δεκέμβριο στις 21 και 22 Δεκεμβρίου ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση πριν από λίγο με τον κ. Αμπάς στο πλαίσιο τις επίσκεψης που πραγματοποιεί σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα. Ο κ. Τσίπας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα προ του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο κ. Αμπάς εξέφρασε την εκτίμηση του για τη στήριξη της Ελλάδας προς την Παλαιστίνη και το λαό της και ανακοίνωση τη σύσταση κοινής διϋπουργικής επιτροπής των δύο χωρών. Αναφερόμενος στα προβλήματα των παλαιστινίων ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έκανε λόγο και για εποίκους που προβαίνουν σε ενέργειες κατά χριστιανικών εκκλησιών και τζαμιών στην Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ θέλει να αλλάξει την ταυτότητα της Παλαιστίνης». Προειδοποίησε δε ότι αυτή η πολιτική μάχη μπορεί να εξελιχθεί σε στρατιωτική.  

Είπε ο Μαχμούντ Αμπάς:

«Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, αυτό που ζούμε εμείς, ο λαός της Παλαιστίνης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ενέχουν μεγάλους κινδύνους, λόγω της κατοχής των Ισραηλινών και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι έποικοι του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, εκτελώντας τα παιδιά μας, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού εμπάργκο στην Παλαιστίνη, το οποίο κατ’ επέκταση οδηγεί και σε πολιτικό αδιέξοδο.

Όλα αυτά τα προβλήματα που σας προανέφερα, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, δημιούργησαν και εξακολουθούν να επιφέρουν μεγάλη απογοήτευση στον λαό της Παλαιστίνης με φυσικό αποτέλεσμα την αντίδραση των νέων της Παλαιστίνης για την ισραηλινή κατοχή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέτυχε στις όποιες προσπάθειές της για να υπάρχει ειρήνευση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Το Ισραήλ γκρέμισε όλες τις βάσεις επί των οποίων εδράζονται οι πολιτικές και οι οικονομικές συμφωνίες Παλαιστίνης-Ισραήλ. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε να εφαρμόζουμε μονομερώς τις συμφωνίες αυτές που έχουμε υπογράψει με το Ισραήλ και το Ισραήλ να αθετεί την υπογραφή του.

Εμείς ανέκαθεν τασσόμαστε υπέρ ενός ρόλου της Ευρώπης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό, τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης και την ανακήρυξη του κράτους της Παλαιστίνης, υπάρχοντος φυσικά του κράτους του Ισραήλ και συμφώνως προς τα σύνορα του 1967, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες καθορίζουν και αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Εμείς δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και συγχρόνως απορρίπτουμε τόσο τις μεταβατικές, όσο και τις μονομερείς λύσεις. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο αποτελεί την πυξίδα μας για να έχουμε κράτος.

Όπως σας προανέφερα, κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να υπερασπίζεται τον λαό της Παλαιστίνης μέχρις ότου αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας. Και θέλω ακόμη να σας πω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουμε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του εποικισμού και των προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτόν. Επιπροσθέτως, εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας απέναντι σε αυτές τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, των οποίων οι χώρες αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Και ζητάμε από τα κράτη εκείνα που δεν έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Άλλωστε, κατά τις συνομιλίες που είχα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον ενημέρωσα λεπτομερώς για το τι βιώνουμε από την ισραηλινή κατοχή.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουμε απερίφραστα τις πάσης φύσεως τρομοκρατικές ενέργειες, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αμέριστη συμπαράστασή μας προς όλες τις φιλικώς προσκείμενες σε εμάς χώρες, οι οποίες δοκιμάστηκαν από τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν όχημα θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπως έγινε στο Παρίσι, στο Βέλγιο, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και σε άλλα κράτη που έχουν φιλικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τα οποία υπέστησαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, για άλλη μια φορά, σας καλωσορίζω, ευχόμενος στον ελληνικό λαό πρόοδο και ευημερία.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς της Παλαιστίνης και της Ελλάδας και δήλωσε ανήσυχος για την εξελίξει βία και κλιμάκωση της στην περιοχή.

Τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ Αμπάς:

«Επίσης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πολιτική του εποικισμού και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της προστασίας και του σεβασμού του ιστορικού καθεστώτος όλων των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Χαράμ Αλ-Σαρίφ.

Υπάρχει μια πολιτική εξέλιξη με δυνατότητα προώθησης και υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα και αυτό θα πρέπει να δώσει ξανά την ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό που την έχει μεγάλη ανάγκη και την χρειάζεται.

Στην ευρύτερη περιοχή βαθαίνουν οι συγκρούσεις και η ρίζα του παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί έναν παράγοντα, τον κύριο –θα έλεγα- παράγοντα της αποσταθεροποίησης της περιοχής και επηρεάζεται από αυτή την κρίση. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγμή να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα. Και είναι η στιγμή να στηρίξουμε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω και επικροτώ οποιαδήποτε προσπάθεια του Προέδρου Αμπάς και έχει την πλήρη στήριξή μας. Η Ελλάδα στήριξε και ενεργά στηρίζει, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα διεθνή fora, τη λύση των δύο κρατών, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα, με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα προ του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας, όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα. Αποτελεί μία αρχή για εμάς, ανεξαρτήτως από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, που είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με την ισραηλινή ηγεσία.

Από την πλευρά μας, και κυρίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να πάψει, να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα εποικοδομητικό κλίμα για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών και συζητήσεων. Ταυτόχρονα είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αμπάς θα έρθει στην Ελλάδα στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, έπειτα από πολλά χρόνια. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση, την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας. Παράλληλα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τον πολιτικό διάλογο και να προωθήσουμε μία κοινή επιτροπή, όσον αφορά σε οικονομικά και άλλα ζητήματα.

Έτσι, κύριε Πρόεδρε, ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην Αθήνα τον επόμενο μήνα και νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ένα νέο βήμα στην παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των χωρών μας και μεταξύ των λαών μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αραγε ο ανώριμος πρωθυπουργός που πάει πρώτα στον Νετανιάχου, ο οποίος του υπόσχεται βοήθεια στα πάντα όλα και ύστερα στον εγωπαθή προεδρο της ΠΑ, με τα απωθημένα που τον μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο μύθος του και τίποτα δεν μπορεί να μας προσφέρει, γνωρίζει πως πριν το 1967 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΕΘΝΟΣ ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΟΣ, αφού τότε δεν είχαν πρόβλημα με τη Γάζα που ανήκε στην Αιγυπτο ούτε με την Δυτική Οχθη που ανήκε στην Ιορδανία. Το πρόβλημά τους και ο λόγος που έχασαν αυτά τα εδάφη, ήταν πως δεν ήθελαν οι Αραβικές χώρες Εβραικό κρατίδιο ανάμεσά τους. Κάθε μια άλλωστε από αυτές διεκδικούσε την περιοχή για πάρτη της. Αργότερα το Ισραήλ προκειμένου να επιβιώσει κατέλαβε αυτά τα εδάφη από τις δύο γειτονικές χώρες και με τον εργομό του Αιγύπτιου Αραφάτ, το Ισραήλ για την ειρήνη αποφάσισε να επιτρέψει για Πρώτη Φορά τη δημιουργία Παλαιστινιακής οντότητας. Οπου φυσικά ήταν μεγάλο λάθος του, γιατί τα προβλήματα γιγαντώθηκαν, αφού εκτός από ισλαμομαφιόζοι ήταν και αχάριστοι.
Για μια στιγμή, με την επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ, πίστεψα πως ο πρωθυπουργός μας άρχισε να ενηλικιώνεται, μέχρι που είδα τις δηλώσεις του με τον αιωνίως κλαψουρίζοντα-και υποκινητή της ιντιφάντας των μαχαιριών- Αμπάς....