Le Monde: H ιστορία του εικονικού γάμου Τσίπρα-Ολάντ

Le Monde: H ιστορία του εικονικού γάμου Τσίπρα-Ολάντ Facebook Twitter
0

 

Le Monde: H ιστορία του εικονικού γάμου Τσίπρα-Ολάντ Facebook Twitter

Για «εικονικό γάμο» μεταξύ Ολάντ και Τσίπρα κάνει λόγο σε άρθρο της η Le Monde με αφορμή την άφιξη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ένα είδος εύκολου γάμου δεμένου με τη διακριτική ευχέρεια των διανυκτερεύσεων των Βρυξελλών », γράφουν οι δύο ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα, θυμίζοντας στη συνέχεια την αρχή αυτής της σχέσης.

Η πρώτη επαφή ήταν επεισοδιακή, αφού το 2012 όταν ο Αλέξης Τσίπρας, είχε μόλις ξεπροβάλλει ξαφνικά στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο Ολάντ απέφυγε να τον δει όταν ο τωρινός Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ραντεβού με στελέχη της Αριστεράς στο Παρίσι. Τότε οι  Γάλλοι σοσιαλιστές ασχολιόταν με τους Έλληνες ομολόγους τους του ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο. Ο Αντώνης Μαρκόπουλος, συντονιστής της γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ λέει στην εφημερίδα ότι υπήρχε έλλειψη κατανόησης, καθώς «το κόμμα μας προσπαθούσε να γίνει η κύρια δύναμη στην πολιτική αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχε μια μορφή «τύφλωσης» και δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Τσίπρας δεν κράτησε κακία, αφού όταν έγινε Πρωθυπουργός εξακολούθησε να ελπίζει ότι ο Ολάντ θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας στις δύσκολες διαπραγματεύσεις. Αυτό επιδίωξε φροντίζοντας να αρχίσει τις ευρωπαϊκές περιοδείες του από το Ελιζέ.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι ο πρώτος που αγανάκτησε όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε το δημοψήφισμα ήταν ο Ολάντ που δήλωσε ότι «υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης», κάτι πάντως που δεν κράτησε πολύ. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος λέει, ότι όταν ο Τσίπρας πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο για να μιλήσει για την υπόθεση της Ελλάδας υποστηρίχτηκε από την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυρίως από το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Αυτό σηματοδότησε το σημείο καμπής, καθώς ο Τσίπρας κατάλαβε ότι πρέπει να προσεγγίσει τη Γαλλία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.  

Στις ώρες που ακολούθησαν, οι Γάλλοι τεχνοκράτες βοήθησαν την ελληνική αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών να βελτιώσει τις προτάσεις της προς τους πιστωτές, ενώ στην κρίσιμη βραδιά των Βρυξελλών, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να αφήσει τις Βρυξέλλες ήταν ο Ολάντ που τον έπεισε να επιστρέψει.  "Το είδος του πρώιμου ρομαντισμού που λατρεύουν οι διπλωμάτες».

Σύμφωνα με τη Monde, μετά από αυτή τη βραδιά παρέμεινε μεταξύ των δύο πολιτικών μια σιωπηρή συμφωνία και μια μορφή «αποθεματικού» στις προσωπικές τους σχέσεις.

Αλλά τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα. Πρόκειται για δύο πολιτικούς που σέβονται ο ένας τον άλλο. «Ο Αλέξης είναι πεισματάρης πατερναλιστής και ο Ολάντ κρατά τη σωστή απόσταση" λέει στην εφημερίδα ελληνική κυβερνητική πηγή.

Όσον αφορά την οικονομική πλευρά: «Ο Ολάντ  μας προσφέρει την υποστήριξή του και σε αντάλλαγμα θα πρέπει να διαπραγματευτούμε την πώληση κάποιων υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων σε γαλλικές επιχειρήσεις», τονίζει ο  Αντώνης Μαρκόπουλος.

Από πολιτικής πλευράς τώρα,  ο Ολάντ θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τη γαλλική αριστερά που έχει ως σύμβολο  τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. «Το είδος της win-win συμφωνίας είναι αγαπημένο και από τους δύο ηγέτες και αυτό  είναι ίσως ό, τι τους ενώνει», τονίζεται.

"Ξέρετε πολλούς ηγέτες οι οποίοι εκλέγονται με το πρόγραμμα του Mélenchon, και παραμένουν στην εξουσία με αυτή την πολιτική που τώρα εφαρμόζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Ο  Τσίπρας είναι ένας πραγματικός Μακιαβέλι και αυτό ευχαριστεί τον Ολάντ», καταλήγει η εφημερίδα.

 
Comprendre la crise grecque en cinq étapes από lemondefr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο ακροδεξιός Γκάντζ ακυρώνει την ομιλία παραίτησης μετά από τη διάσωση ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Μπενι Γκάντζ ακυρώνει την ομιλία παραίτησης μετά από τη διάσωση ομήρων

Η ανακοίνωση του Μπένι Γκαντς έρχεται μετά την επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση, κατά την οποία οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ και η Σιν Μπετ διέσωσαν τέσσερις ομήρους στη Νουσεϊράτ στη Γάζα
NEWSROOM
Νίκος Ανδρουλάκης: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της ΝΔ»

Πολιτική / Νίκος Ανδρουλάκης: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της ΝΔ»

«Δεν μας έφτανε ο κ. Μητσοτάκης , τώρα μας προέκυψε και δεύτερος. Ο κ. Κασσελάκης, που είχε το θράσος να έρθει στο Ηράκλειο και να μας κάνει μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Στο 88% η συμμετοχή όσων έκαναν εγγραφή για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Στο 88% η συμμετοχή όσων έκαναν εγγραφή για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου αποτελούν την πρώτη φορά που όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν χωρίς κανέναν περιορισμό
NEWSROOM
Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

Πολιτική / Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκυρία που διανύουμε καθώς η “γειτονιά μας” διαταράσσεται από δύο πολέμους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
NEWSROOM
Live η κεντρική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σύνταγμα

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για τη μεταβίβαση της εταιρείας μου- Δεν φανταζόμουν τέτοια λάσπη»

«Είπα νωρίτερα ότι σας περίμενα καιρό στη ζωή μου. Αλλά έχω την αίσθηση ότι με περιμένατε κι εσείς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM