Λαγκάρντ: Αυτό που κάνει την Ελλάδα τόσο ιδιάζουσα περίπτωση, είναι η "κουλτούρα" της στο ποιους δεν φορολογεί

Λαγκάρντ: Αυτό που κάνει την Ελλάδα τόσο ιδιάζουσα περίπτωση, είναι η "κουλτούρα" της στο ποιους δεν φορολογεί Facebook Twitter
0

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ στην αμερικανική Ηuffington Post και τον δημοσιογράφο Isaac Chotiner. Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, τη σχέση της με την καγκελάριο Μέρκελ, το ρόλο της στο ΔΝΤ, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια τόσο στρατηγικής σημασίας και ισχύος θέση. Στο κυρίως μενού όμως της συνέντευξης ήταν όπως αναμενόταν η ελληνική κρίση, οι διαπραγματεύσεις, ο Τσίπρας και το ζήτημα ελάφρυνσης χρέους.

Αρχικά ο δημοσιογράφος τη ρωτά σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αναφέροντας πως η χώρα έχει υπογράψει με τους πιστωτές μια συμφωνία με αντάλλαγμα αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία και να κρατηθεί στο ευρώ. "Δεδομένου ότι Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν στο ίδιο νόμισμα, το οποίο κάποιοι βλέπουν σαν προπατορικό αμάρτημα, τι θα εμποδίσει αυτά τα προβλήματα από το να επαναληφθούν;" ρωτά ο Isaac.

"Καταλαβαίνω γιατί αντιπαραβάλετε την Ελλάδα με τη Γερμανία" σχολιάζει η Κ. Λαγκάρντ και συνεχίζει: "Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες χώρες όπου τα σκαμπανεβάσματα στην ισχύ της οικονομίας τους και στο ισοζύγιο πληρωμών μπορούν επίσης να σταθούν εμπόδιο στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία. Και τα τρία αυτά παραδείγματα αποδεικνύουν πως είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των χωρών".

"Μα εντός της Ευρωζώνης, αν μια χώρα κάνει κακές επιλογές, τότε όλες κινδυνεύουν, έτσι δεν είναι;" τη ρωτά στη συνέχεια ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του είναι πιθανό, ακόμη κι αν η Ελλάδα επιβιώσει από αυτήν την κρίση, μελλοντικά να το ξαναπάθει.

"Πιθανότατα" απαντά η Κριστίν Λαγκάρντ. "Το γεγονός πως η Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη νομισματική ένωση είναι και που, ουσιαστικά, της στερεί ένα εργαλείο κατά της ύφεσης". Κι εξηγεί: "Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση του νομίσματος, όπως άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης. Υποτιμάς το νόμισμα και γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Κι έτσι επαναφέρεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους- Εργάζεσαι με το δικό σου κόστος, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις τη συνολική οικονομία, αναδιαρθρώνοντάς την ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και ανοιχτή σε καινοτομίες".

"Αλλά αυτό που κάνει την Ελλάδα τόσο ιδιαίτερη περίπτωση μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, είναι η κουλτούρα της..." συνεχίζει η Κρ.Λαγκάρντ, με το δημοσιογράφο να την "ενθαρρύνει" σε "αποκαλύψεις", με ένα "Μπορείτε να φανείτε αγενής. Δεν υπάρχει πρόβλημα".

"Δεν θέλω να τους προσβάλλω" απαντά η ίδια. "Προσπαθούν να αλλάξουν αυτήν την κουλτούρα. Αλλά υπήρχαν συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα που δεν συνεισέφεραν στο κράτος μην πληρώνοντας φόρους. Βάσει Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει αφορολόγητη. Και μέσα στα χρόνια, διευρύνθηκε κιόλας το τι θεωρείται ναυτιλία. Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να περιοριστεί αυτό το εύρος και πλέον να φορολογείται. Είναι λιγάκι αλλόκοτο. Σε ένα σημείο, πριν ενάμιση χρόνο, ο ναυτιλιακός κλάδος προσφέρθηκε εθελοντικά να φορολογηθεί γιατί ως τότε δεν πλήρωνε τίποτε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη" αναφέρει η ίδια.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος τη ρωτά σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ για διαγραφή του ελληνικού χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τον διορθώνει λέγοντας χαρακτηριστικά πως "εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για διαγραφή, αλλά για αναδιάρθρωση" και όταν τη ρωτά γιατί αυτό δεν προτάθηκε πριν από πέντε χρόνια ώστε να έχει αποφύγει η Ελλάδα όλην αυτήν τη δυστυχία, η ίδια απαντά: "Πιέσαμε έντονα μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και το χειμώνα του 2011 ή 2012". "Ναι , αλλά ακόμη και τότε ήταν πολύ αργά, δεδομένου του πότε ξεκίνησε η ελληνική κρίση" ανταπαντά ο δημοσιογράφος. "Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να τα λες αυτά εκ των υστέρων" σχολιάζει η ίδια και προσθέτει: "Εκείνη την εποχή, κι εγώ δεν ήμουν στο ΔΝΤ τότε, δεν υπήρχε ο Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Και καμία χώρα δεν ήθελε μια μεμονομένη περίπτωση να εξαντλήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στην τελευταία ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτάται για την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ. "Όταν δημοσιοποιήθηκε δεν άρεσε σε κανέναν" σχολιάζει η ίδια, αναφέροντας πως ο λόγος δεν ήταν εξαιτίας διαφωνιών στα οικονομικά, αλλά επειδή μια αναδιάρθρωση θα έγειρε τεράστιο πολιτικό ζήτημα. "Με αυτό το επίπεδο του χρέους, με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικό προορισμό, όλοι γνωρίζουν πως είναι κάτι αναπόφευκτο" επισημαίνει.

"Δηλαδή, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέρουν πως η αναδιάρθρωση είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά αντιδρούν λόγω των βουλευτών τους;" τη ρωτά στη συνέχεια ο δημοσιογράφος με την ίδια να απαντά λιτά: "Νομίζω πως υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό".

Ο Isaac Chotiner, τη ρωτά επίσης, αν πιστεύει πως η Ευρώπη πήρε το μάθημα πως η λιτότητα σε περιόδους κρίσης δεν βοηθά. "Δεν νομίζω πως υπάρχει λιτότητα αυτήν τη στιγμή" απαντά η Λαγκάρντ. "Δεν υπάρχει καμία φορολογική συρρίκνωση σήμερα. Η Ισπανία τα έχει πάει πολύ καλά. Η Βρετανία είχε μια πολύ αυστηρή προσέγγιση. Προέβη σε μια αμήχανη ανακοίνωση σχετικά με τη δημοσιονομική της εξυγίανση. Αλλά, στην τελική, λειτούργησε η λιτότητα; Αυτό που λειτούργησε, ήταν η πειθαρχία" τονίζει η ίδια.

Μεταξύ άλλων, η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να σχολιάσει και την περίοδο των διαπραγματεύσεων, οπότε και ήταν παρούσα στο δωμάτιο που γινόταν οι συζητήσεις. "Πρέπει να ήταν συναρπαστικό παρέα με τόσους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Στις συνεδριάσεις της FED έχετε έναν τραπεζίτη από το Ντάλας κι έναν από το Κάνσας. Εκεί είχατε τον Αλέξη Τσίπρα και τη Μέρκελ" της λέει ο δημοσιογράφος, επαναφέροντας την κουβέντα στην Ελλάδα.

"Πρώτα απ' όλα, είναι ο τρόπος που γίνονται αυτές οι συναντήσεις- υπάρχουν πολλές που γίνονται πριν τη βασική. Μετά ξεκινά η Ολομέλεια που φέρνει και τις δηλώσεις. Και μετά έρχεται το πρώτο εμπόδιο. Και κάποιος λέει "Ας κάνουμε ένα διάλειμμα" και πρακτικά ξεκινάμε άλλη μία συνεδρίαση και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη. Και μετά επιστρέφουμε πάλι στην Ολομέλεια. Από το πόση ώρα διαρκούν αυτές οι συνεδριάσεις, μπορείτε να καταλάβετε και το μέγεθος του "εμποδίου" κάθε φορά. Στα μέσα Ιουλίου είχαμε δύο βραδιές στη σειρά, αμέσως μετά την ανάλυση του ελληνικού χρέους. Η τελευταία διμερής κράτησε πολύ. Δύο ή τρεις ώρες. Και τελικά ολοκληρώθηκε με τέσσερις ηθοποιούς στο δωμάτιο. Αλλά δεν σας λέω ποιους" καταλήγει η Κριστίν Λαγκάρντ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM