Ο Αβραμόπουλος αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό

Ο Αβραμόπουλος αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό Facebook Twitter
SOOC
0

«Δεν θέλουμε μια οχυρωμένη Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προσφύγων», δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «θα σημειωθεί πρόοδος και θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε.». «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό», σημείωσε.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», είπε επίσης ο Έλληνας επίτροπος.

Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση μόνος του, πρέπει να το κάνουμε από κοινού, τόνισε ακόμη απαντώντας διπλωματικά σε ερώτηση για τις χώρες που αρνούνται να δεχτούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων. Όπως εξήγησε, εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για το προσφυγικό ζήτημα με δημιουργία κέντρων καταγραφής σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά και μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους, των παράτυπων μεταναστών. Γνωστοποίησε ακόμη την ίδρυση ταμείου με 1,8 δισεκ. για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης στις υποσαχάριες χώρες αλλά και την ενίσχυση της υποστήριξης σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης Σέγκεν στα σύνορα της, λέγοντας ότι αυτό ήταν απολύτως νόμιμο και πως το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη.  «Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει, θα συνεχίσει να υπάρχει», είπε.

Γνωστοποίησε επίσης ότι θα επισκεφθεί την Ουγγαρία για να συνομιλήσει με τους αρμόδιους, εκφράζοντας την ελπίδα να μην επιδεινωθεί η κατάσταση εκεί. «Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ