Πόλεμος για τον προεκλογικό τηλεοπτικό χρόνο των κομμάτων

Πόλεμος για τον προεκλογικό τηλεοπτικό χρόνο των κομμάτων Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά η Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνη Μανιτάκη. Τα σημερινά ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν ο τηλεοπτικό χρόνος των κομμάτων και οι εκλογικές δαπάνες.

Αντιδράσεις για τον δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο που διατίθεται στα κόμματα από τα ιδιωτικά κανάλια προκλήθηκαν όταν ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε αιχμές για τη ΝΔ και το Ποτάμι.

Η δήλωση Σκουρλέτη που ξεκίνησε την κόντρα:

 

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής κοιτάξαμε να αναζητήσουμε εκείνους τους όρους που θα εξασφαλίζουν την πιο ισότιμη προβολή των απόψεων των κομμάτων. Θεωρώ ότι και με βάση την εμπειρία που έχει υπάρξει αλλά και βελτιώνοντας αυτή την εμπειρία, καταλήγουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Θέλω όμως να επισημάνω κάτι που μου έκανε πράγματι εντύπωση. Είναι το θέμα της υποχρέωσης των ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων για την παραχώρηση δωρεάν χρόνου στα κόμματα, κάτι που προβλέπεται από το νόμο και θεωρώ ότι ουσιαστικά υπηρετεί την υπόθεση της δημοκρατίας και της καλύτερης διεξαγωγής των εκλογών. Μου έκανε εντύπωση γιατί η Ν.Δ. και το ΠΟΤΑΜΙ θέλουν να αποτιμήσουν αυτόν τον δωρεάν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. Ειλικρινά, ιδιαίτερα σ΄ αυτή την συγκυρία, όπου διεξάγεται μια συζήτηση, όπως γνωρίζετε, για να αποκατασταθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, το να ακούγονται τέτοιες φωνές μάλλον εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες.


Κληθείς να απαντήσει αν η αντιδικία δηλαδή προέκυψε μεταξύ Ν.Δ. και Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Σκουρλέτης είπε: "Από τη μία πλευρά Ν.Δ. και ΠΟΤΑΜΙ απέναντι όλων των υπολοίπων, οι οποίοι, όπως προβλέπει και ο νόμος, θεωρούν ότι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα έχουν την υποχρέωση, εφ' οσον κατέχουν δημόσιες συχνότητες, να παρέχουν δωρεάν αυτό τον χρόνο."

Τι απαντά σε σκληρό τόνο η ΝΔ

Για «διαστροφή της πραγματικότητας» και «λασπολογία» κατηγορεί η εκπρόσωπος της ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή Σοφία Βούλτεψη, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια Επιτροπή Πάνο Σκουρλέτη, για τις δηλώσεις του περί αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων για την παραχώρηση δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο.


Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Βούλτεψη αναφέρει πως «το ψέμα και η διαστροφή της πραγματικότητας, αποτελούν πλέον δευτέρα φύση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.


Σήμερα, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακομματική Επιτροπή κ. Πάνος Σκουρλέτης, έκανε δηλώσεις σχετικά με την παραχώρηση δωρεάν χρόνου από τους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς για την προβολή των κομμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφώνησε η Νέα Δημοκρατία.


Κάτι τέτοιο προφανώς δεν μπορούσε να έχει συμβεί, αφού ο δωρεάν χρόνος για την προβολή των μηνυμάτων των κομμάτων προβλέπεται από τον νόμο.


Η αλήθεια είναι πως καταβλήθηκε προσπάθεια, να εγγραφεί μεν το ποσό των 6 εκ. ευρώ, που κατά πάγια πρακτική προβλέπεται για όλα τα άλλα (συνεντεύξεις αρχηγών, συνεντεύξεις Τύπου κλπ) πλην των τηλεοπτικών μηνυμάτων (σποτ), αλλά συγχρόνως και να... κρυφτεί!
Να μην γίνει δηλαδή, όπως συμβαίνει πάντα, αναφορά στην ανάλυση των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε κανάλι και κάθε κόμμα, αλλά κάπου μέσα στο κείμενο της απόφασης να υπάρχει κρυμμένο ένα νούμερο: 6 εκ. ευρώ.


Αυτό που εμείς ζητήσαμε είναι να εγγραφεί η ανάλυση των ποσών που μας αναλογούν, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ερμηνείας.
Αυτό που επιθυμούμε είναι να είναι όλα καθαρά και καταγεγραμμένα και όχι να κάνει ο καθένας τους δικούς του υπολογισμούς.
Το γεγονός ότι υποκρύπτεται προπαγανδιστική σκοπιμότητα έγινε άλλωστε αντιληπτό και από τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ο κ. Σκουρλέτης αντί να λασπολογεί, ας μας πει γιατί δέχθηκε να μπει μεν το ποσό, αλλά συγχρόνως προσπάθησε και να το κρύψει, αποφεύγοντας την ανάλυσή του.


Διαφορετικά, θα ζητούσε να απαλειφθεί εντελώς!


Είναι εύκολο να κηρύσσει κανείς τον πόλεμο στη «διαπλοκή» στα λόγια.


Τώρα ήλθε η ώρα να κριθούμε όλοι και για τα λόγια και για τις πράξεις μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντεπίθεση:

 

"Η Ν.Δ. μέσω της κυρίας Βούλτεψη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως ο αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων των μεγαλοκαναλαρχών και της διαπλοκής", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική επιτροπή, απαντώντας στην Σοφία Βούλτεψη.

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις του ΚΚΕ  για τον χρόνο προβολής των κομμάτων στις εκλογές

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής επανέλαβε την πάγια θέση του να υπάρχει ισότιμη προβολή των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και να σταματήσει η προκλητική προβολή των μεγάλων κομμάτων, σε βάρος των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε απορρίφθηκαν.


Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ πρότεινε να εξασφαλιστεί επαρκής και ικανοποιητικός χρόνος για εκείνα τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη βουλή και το ευρωκοινοβούλιο. Ακόμα, το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή χρόνος προβολής στα ΜΜΕ, ώστε -όπως αναφέρει - να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής για αναστολή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου θα συνιστούσε μορφή έμμεσης χρηματοδότησης.


Το ΚΚΕ διαφώνησε με την αρχική πρόταση του υπουργείου, να κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα με βάση το 60% της κοινοβουλευτικής τους δύναμης (όπου συμπεριλαμβάνεται το μπόνους των 50 εδρών) και το 40% της εκλογικής τους δύναμης.
Αυτή η πρόταση, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, θα οδηγούσε τα υπόλοιπα κόμματα να εξασφαλίζουν τηλεοπτικό χρόνο κάτω από το εκλογικό τους ποσοστό, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το νεοσύστατο κόμμα της "Λαϊκής Ενότητας" θα ευνοούνταν, παίρνοντας αθροιστικά το εκλογικό ποσοστό του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.


Το ΚΚΕ τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο τηλεοπτικός χρόνος πρέπει να προσεγγίζει το εκλογικό ποσοστό κάθε κόμματος, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται κανένα κόμμα από την κατανομή. Τέλος, το ΚΚΕ έθεσε το σοβαρό ζήτημα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM