Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό για την ημερομηνία εκλογών

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό για την ημερομηνία εκλογών Facebook Twitter
0

Στα ύψη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η ημερομηνία εκλογών η οποία 'κλειδώνει' στις 20 Σεπτεμβρίου ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λαϊκή Ενότητα καταγγέλουν πως ο Αλέξης Τσίπρας επισπεύδει τις κάλπες, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος  δεν προτίθεται να  συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών την Πέμπτη. Αντιθέτως θα προχωρήσει σε τηλεφωνικές συνομιλίες μετ ους αρχηγούς προκειμένου να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης Στη συνέχεια αναμένεται να καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου την οποία θα την ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό και την επόμενη ημέρα διαλύεται η Βουλή, ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και γίνεται προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Φώφη Γεννηματά, δεν θεωρείται πιθανό ο κ. Παυλόπουλος να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» 

Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών». Σε αυτό το πλαίσιο είχε σημειώσει ότι «το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ¨...ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου...».

Τη διευκρίνιση ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο συνεδριάσεις πολιτικών αρχηγών, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, δίνει η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Όπως εξηγεί η Ν.Δ., η μία συνεδρίαση αφορά τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν θέλει ο κ. Τσίπρας.

Και η δεύτερη, συνεχίζει, αφορά τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν δημιουργεί καμία καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία. Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή, διερωτάται χαρακτηριστικά. «Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;» καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην επισπεύσει ακόμη περισσότερο τις «αυγουστιάτικες εκλογές», απηύθηνε και ο πρόεδρος της Λαϊκης Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM