Τσίπρας: Κάναμε λάθη αλλά αισθάνομαι περήφανος γιατί δώσαμε μια δύσκολη μάχη

Τσίπρας: Κάναμε λάθη αλλά αισθάνομαι περήφανος γιατί δώσαμε μια δύσκολη μάχη Facebook Twitter
Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
0

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.

«Όλους αυτούς τους πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα, που είχε και λάθη είχε και παραλείψεις. Έχω δηλώσει ότι αναλαμβάνω την ευθύνη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «προσωπικά αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε μάχη δύσκολη όχι μόνο απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα αλλά τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Δώσαμε αγώνα που από τη μια ήταν το δίκαιο και από την άλλη ήταν η οικονομική ισχύς. Παρόλα αυτά αφήνουμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτή η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη κάποια στιγμή».

«Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά σε όσους δίνουν την άνιση μάχη με την ψυχή τους και σε όσους παραδίδονται αμαχητί». «Αυτό που έδιναν και μας δίνουν τόσα χρόνια είναι δανεικά, όχι αλληλεγγύη», είπε, σημειώνοντας ότι «την ύψιστη αλληλεγγύη την έδωσε η Ευρώπη και η μικρή Ελλάδα στη Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη διαγραφή χρέους».

«Το παλιό έχει τελειώσει σ' αυτή τη χώρα μαζί με τις επιλογές που έκανε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος επιδιώκει μια ρεβάνς».

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συμφωνία, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση για τον ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξουν πράξεις και παραλείψεις όπως τα προηγούμενα χρόνια». «Η νέα συμφωνία θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια», σημείωσε και πρόσθεσε πως «εγγυόμαστε ότι ούτε θα δεχθούμε το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων ούτε θα ξεπουλήσουμε τις τράπεζες».

«Δεν θα κάνουμε πίσω από τη δέσμευση μας να αγωνιστούμε για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας παρά την δύσκολη συμφωνία».

«Δεν πιστεύουμε στην πλειοψηφία των μέτρων, αλλά αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε και ανέφερε ότι «παρά την εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία, θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο της Κ.Ο. δεν θα κάνει πίσω στη δέσμευση για τον αγώνα μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε το χατίρι στους αντιπάλους μας να αποτελέσουμε μία μικρή παρένθεση μέσα στο χρόνο». 

«Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης. Άκουσα πολλούς από σας να μιλάτε για τον εκβιασμό. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Και αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε. Οι επιλογές, όπως είπε ο Α. Τσίπρας ήταν η πρώτη να αποδεχθεί συμφωνία με την οποία σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. «Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Το σχέδιο Σόιμπλε, για το παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρθηκαν θεωρούν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός. «Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές επιλογές. Αν θεωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης».

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου
NEWSROOM