Διχασμένο το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση την Κυριακή

Διχασμένο το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση την Κυριακή Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Ύστερα από περίπου 9 ώρες, έληξε η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup και ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί την Κυριακή στις 12.00. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η Φινλανδία δεν αποδέχεται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το μπλόκο των Φινλανδών δείχνει να ενισχύεται από τη Μάλτα και Σλοβακία, οι οποίες πλέον εκφράζουν αντιρρήσεις. Το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα συζητηθεί το απόγευμα της Κυριακής στις Συνόδους Κορυφής της ευρωζώνης και της Ε.Ε. που θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες.

Αποχωρώντας από το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σύντομη δήλωσή του είπε πως «είχαμε μια εις βάθος συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης συζητήθηκε, καθώς επίσης φυσικά και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα. Είναι ακόμα πολύ δύσκολο, αλλά η δουλειά συνεχίζεται».

«Υπάρχει πάντα ελπίδα», δήλωσε εξερχόμενος ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ερωτώμενος αν είναι ακόμα αισιόδοξος, απάντησε «πάντα».

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι το Eurogroup «σημείωσε πρόοδο». Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ όταν ρωτήθηκε αν είναι «ναι ή όχι», όσον αφορά τη συμφωνία, είπε «το όχι είναι η καλύτερη απάντηση».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στο twitter ότι ενημερώθηκε για τη μη καταληκτική συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα είναι μεγάλη μέρα αύριο», τόνισε. Ο Μουσκάτ θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 17.00 στις Βρυξέλλες.

Ο Στουμπ είχε εντολή να τορπιλίσει το Eurogroup για Grexit

Σενάρια που κυκλοφόρησαν θέλουν τον Στουμπ να έχει προγραμματίσει το «Όχι» στη συμφωνία πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Η φινλανδική δημόσια τηλεόραση (YLE) μετέδωσε απόψε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας έλαβε σήμερα, κατόπιν απαιτήσεως του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, εντολή από τη Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Βουλευτές και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της φινλανδικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο YLE, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών απαίτησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης η Φινλανδία να αντιταχθεί σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και το Ελσίνκι να υποστηρίξει την ιδέα ενός Grexit. Σύμφωνα με το YLE, το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Φιλανδός δημοσιογράφος Jarno Hartikainen, ανταποκριτής της Kauppalehti στις Βρυξέλλες, γράφει ότι μετά το «όχι» του Ελσίνκι, τρία είναι τα πιθανά σενάρια: 1) Η φιλανδική κυβέρνηση θα αλλάξει την στάση της λόγω των πιέσεων 2) Διάλυση της φιλανδικής κυβέρνησης 3) Θα ενεργοποιηθεί πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM (από τον οποίο έχει ζητήσει το δάνειο η Αθήνα) για έκτακτες περιπτώσεις που προβλέπει λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία.

Ο Guardian εξηγεί ότι υπάρχει μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τον ESM, αν ψηφίσει υπέρ το 85%. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα δεν θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει συμφωνία απόψε, επισημαίνει η εφημερίδα.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου
NEWSROOM