Θρίλερ η ιστορική ψηφοφορία της Ολομέλειας - 251 ΝΑΙ αλλά "χάνει" τη δεδηλωμένη ο Τσίπρας

Θρίλερ η ιστορική ψηφοφορία της Ολομέλειας - 251 ΝΑΙ αλλά "χάνει" τη δεδηλωμένη ο Τσίπρας Facebook Twitter
SOOC
11

Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία της κρίσιμης Ολομέλειας στη Βουλή.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη δευτερολογία και δήλωσε πως: "Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας"σημειώνοντας ότι πέντε μήνες τώρα η κυβέρνηση δίνει μία μάχη με αυταπάρνηση προκειμένου να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έγινε από 251 βουλευτές. Αν και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει διαβατήριο για να διαπραγματευτεί το Σάββατο με τους δανειστές, η κυβέρνηση βγαίνει από αυτή τη διαδικασία με σοβαρότατες απώλειες.

Αναλυτικά οι ψήφοι των βουλευτών:

ΝΑΙ 251

ΟΧΙ  32

ΠΑΡΩΝ 8

 

 

145 από τους 162 βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν ΝΑΙ

17 ήταν συνολικά οι διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Γιάνης Βαρουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου γνωστοποίησαν με επιστολή τους στον πρόεδρο πως αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι» αλλά η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε. Απόντες ήταν απόψε 9 βουλευτές, εκ των οποίων οι 7 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίτση Αγλαϊα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, o αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Παρών ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Στάθης Λεουτσάκος και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

«Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ απούσα ήταν από την ψηφοφορία και η Ραχήλ Μακρή.

 

Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αμέσως μετά τη ψηφοφορία, βρέθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ

«Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

 

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Κυριακάκη, Ελένης Σωτηρίου και Βασίλη Χατζηλάμπρου

«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.


Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:


«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.


Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.


Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.


Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.


Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.


Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.


Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.


Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

Δείτε όλη τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας:

Όλες οι εξελίξεις στο LIVE ΕΔΩ

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Οταν τελειωσει,οπως και να τελειωσει,αυτη η "περιπετεια",θα πρεπει να ασχοληθει η Κυβερνηση,και ο πρωθυπουργος ειδικοτερα, ΚΑΙ με το θεμα "Γιανης Βαρουφακης".Εχω βαρεθει να γραφω γι'αυτον επι πεντε και πλεον μηνες.Απο τον Φεβρουαριο,οταν ειχε "αναδειχθει" ως ο νεος "πολιτικος σουπερσταρ" της Ευρωπης και απολαμβανε ποσοστων αποδοχης και αναγνωρισης αναλογα αυτων του....Λιονελ Μεσσι !Οποιος θελει μπορει ευκολοτατα να ανατρεξει στα -πληρως αιτιολογημενα-σχολια μου γι αυτον.Ειναι παμπολλα.Το τελευαταιο,ομως,"πεπραγμενο" του ειναι,κυριολεκτικα,χωρις προηγουμενο.Να μην εμφανισθει,καν,στην Βουλη,στην κρισιμοτερη για την χωρα συνεδριαση της μεταπολιτευτικης περιοδου,και μαλιστα με θεμα "προταση συμφωνιας"με τους δανειστες,αυτος που ηταν εξ υπαρχης ο επικεφαλης και βασικος υπευθυνος αυτης της διαδικασιας.Και να επιλεξει να παει να δει την κορη του στην Αιγινα πριν αυτη φυγει για την Αυστραλια ! Ετσι,τουλαχιστον,μας ειπε.Δεν θα χαρακτηρισω την ενεργεια.Οχι τωρα.Διοτι ,υπο το βαρος των συνθηκων,θα επρεπε να χρησιμοποιησω "ορολογια και χαρακτηρισμους"οι οποιοι απαδουν του χαρακτηρα και του ηθους μου.Απλα θα επαναλαβω οτι ο πρωθυπουργος πρεπει να ασχοληθει συντομα και αποτελεσματικα με το θεμα "Βαρουφακης".Και τελεσιδικα.
Έτσι είναι παιδιά. Ο Λάμπρος ο Κοντός, όπως και εκατομμύρια συμπολίτες μας, δεν είναι ότι έτρωγαν σανό. Πάντα ήταν λογικοί άνθρωποι. Ο Βαρουφάκης έφταιγε. Εννοείται πως θυμόμαστε Λάμπρο. Μην ανησυχείς καθόλου.
Ποια ειδικα δικαστηρια και τριχες. Οταν με το καλο περασει η θυελλα, θα κριθειτε ολοι απο τον Μεγα Ιεροεξεταστη Αλεν Ντελον, που θα ερθει Ελλαδα ειδικα για να σας μαστιγωσει με τη γατα με τις εννια ουρες. Και μετα θα σας κρεμασει. Και μετα θα φτυσει στους ταφους σας. \m/
Φίλτατε κάνετε μία λάθος προσέγγιση: ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν μόνος του και ανεξέλεγκτος, υπάρχει πρωθυπουργός. Να σου θυμίσω έναν άσχετο παραλληλισμό: ο Παπαγεωργόπουλος πήγε φυλακή όχι γιατί αποδείχθηκε ότι τσέπωσε λεφτά, αλλά γιατί δεν ήλεγχε το τι γινόταν στο Δήμο του και τα τσέπωσαν κάποιοι άλλοι. Το να τα ρίξουμε όλα στον Βαρουφάκη και να είναι ''αθώος'' ο μαέστρος της ορχήστρας, δε μου ακούγεται και πολύ λογικό... Μου θυμίζει εποχές Σημίτη και Καραμανλή που κανένας τους δεν γνώριζε τίποτε και πάντα έφταιγαν οι άλλοι...
Κοίτα φίλε Διογένη. Η τακτική του Λάμπρου είναι γνωστή. "Δείχνει" έναν για να αθωώσει το σύνολο και μέσα σε αυτό τη δικιά του ανοησία. Δεν είναι μόνο αυτός. Εδώ και 2-3 μέρες, πολλοί ψεκασμένοι έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο επιχείρημα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την αφήγηση, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ήταν όλοι λοβοτομημένα πρόβατα που ακολουθούσαν πιστά τη στρατηγική Βαρουφάκη.Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και κανένα φοβερό ψέμα.
Αγαπητε Διογενη ΚυνικεΠροφανως και θα απαντησω ευχαριστως στο ευγενικο ,αξιοπρεπες,και ορθοτατο, σχολιο σου.Οπως,ασφαλεστατα,δεν προτιθεμαι να απαντησω σε καποια καταπτυστα κειμενα επαγγελματιων της συκοφαντησης.Αν οχι για αλλο λογο,απλα και μονον διοτι τετοια ατομα διαθετουν"πετσι"ρινοκερου και οχι μονον δεν καταλαβαινουν τιποτα απο "φτυσιμο",αλλα μαλλον το απολαμβανουν,αφου βασικος στοχος τους,περαν της παραπλανησης των τριτων,ειναι το να προκαλουν την αντιδραση του θιγομενου ωστε να μπορουν να οικοδομησουν επ'αυτης περαιτερω παραπλανηση και συκοφαντηση.Σε καμμια περιπτωση,λοιπον,δεν "τα ριχνω ολα στον Βαρουφακη".Ασφαλως και αποκλειστικος υπευθυνος για την κραυγαλεα εσφαλμενη αυτη επιλογη-και την επιμονη σε αυτην- ειναι Αλεξης Τσιπρας.Αυτο ειναι αυτονοητο.Το σχολιο μου,ομως,δεν στοχευε να ασχοληθει με το πολιτικο σκελος της ιστοριας και την μεγαλη ζημια που προεκληθη απο αυτην.Αυτα ειναι ,πλεον,γνωστα και κατανοητα στους περισσοτερους εξ ημων.Απλα ηθελα να ολοκληρωσω την σκιαγραφηση που κανω εδω και μηνες ενος ανθρωπου τοσο αυταρεσκου,τοσο εγωιστη,τοσο ναρκισσου,ωστε δεν δισταζει να κανει οτιδηποτε εκτιμα οτι του διασφαλιζει δημοσια προβολη,οσο και αν αυτο ειναι παντελως απαραδεκτο.Οχι μονον πολιτικα αλλα,κυριως ,ηθικα.Τετοια επιδεικτικη περιφρονηση προς το κοινοβουλιο,σε τοσο κρισιμη για την χωρα στιγμη,απο τον βασικοτερο ισως υπευθυνο της αποτυχιας της διαπραγματευτικης διαδικασιας,μου ειναι αδιανοητη.Και δεν εχει κανενα προηγουμενο.Αυτο ηθελα να καταγραψω,οχι να επιμερισω ευθυνες.Αυτο θα γινει καποια αλλη φορα.
ΕΛΛΑΔΑΡΑ ... ΑΝΩΜΑΛΑΡΑ!!! Παγκοσμια Αποκλειστικοτητα:Πεφτει Κυβερνηση με αυξημενη πλειοψηφια απο την Αντιπολιτευση...απο την ιδια την Κυβερνηση!!!Αντε να δεσουμε μια πετρα ολοι στο λαιμο μας και να παμε για ομαδικη!!!
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα αν φύγουν τώρα απλά θα κάνουν αντιπολίτευση στους επόμενους που θα προσπαθούν να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο (που από ό,τι φαίνεται θα είναι και το χειρότερο).Προτιμώ να μείνουν και να λουστούν τις συνέπειες της "σκληρής τους διαπραγμάτευσης".