CSU: Kali nichta, Hellas - Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία

CSU: Kali nichta, Hellas - Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία Facebook Twitter
1

Πολιτικοί όλων των γερμανικών κομμάτων τοποθετούνται ήδη για τα πρώτα αποτελέσματα στο ελληνικό δημοψήφισμα. Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι βουλευτές του CSU, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU, Αντρέας Σόιερ, σχολίασε το δημοψήφισμα με τη φράση "Kalh nixta, Hellas". Και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε με ηρεμία, αλλά ένα είναι σαφές: ο αριστερός εκβιαστής και λαοπλάνος Τσίπρας δεν θα επιτύχει με το βρώμικο παιγνίδι του. Ο ίδιος με την κυβέρνησή του κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευρώ χωρίς μεταρρυθμίσεις». Ο Χανς Μιχελμπαχ από το ίδιο κόμμα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επανεισόδου της, όταν σταθεροποιηθεί.

«Τώρα πρέπει κάποιος να ρωτήσει αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης», δήλωσε ο Μίχελμπαχ, σύμφωνα με το Reuters. «Δυστυχώς, η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της απομόνωσης», ανέφερε ο βουλευτής του CSU, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσει τελικά το «όχι», όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν βλέπει βάση για χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα.

Πρώτες δηλώσεις και από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Α. Μέρκελ. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Ραλφ Μπρινκχάους εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα υπάρχουν λίγες πιθανότητες για χορήγηση νέων πακέτων στήριξης. «Για μας ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει η αρχή, βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση τώρα που έχει και την κάλυψη από τον ελληνικό λαό, τότε πράγματι θα είναι δύσκολο να δρομολογήσουμε νέα βοήθεια».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και όπου ο ένας θέτει μόνος του τους κανόνες του παιχνιδιού και ο άλλος πληρώνει το σύνολο», γράφει επίσης στο twitter η Αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ.

Στη γερμανική δημόσια τηλεόραση έκανε δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, o  Σνάιντερ είπε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσει όντως το "όχι", τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.

Ο Σνάιντερ είπε πολύ χαρακτηριστικά «δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πως θα διαβάσει και πως θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα. O ίδιος εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη επικράτηση του "όχι". Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν και στο μέλλον προβλήματα της Ευρώπης. O έτερος αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής καθώς όπως δήλωσε προς το Reuters η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπ. Οικονομικών.

«Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα», γράφει από την πλευρά της στο twitter η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ και προσθέτει ότι το δημοψήφισμα δεν αφορούσε την παραμονή στο ευρώ, αλλά την πορεία λιτότητας. «Ο λαός μίλησε νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας», γράφει η κυρία Κίπινγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ, μιλώντας στο ZDF  εξέφρασε την απογοήτευσή του για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισήμανε ότι η κατάσταση για τις περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες, «θα επιδεινωθεί απίστευτα». Σημείωσε ακόμη ότι λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ήδη δεν πληρώνεται κανένας λογαριασμός και προέβλεψε ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει, ενώ έκανε λόγο για σοβαρές «κοινωνικές συνέπειες».

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και όπου ο ένας θέτει μόνος του τους κανόνες του παιχνιδιού και ο άλλος πληρώνει το σύνολο»», γράφει επίσης στο twitter η Αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας σε αυτή την άποψη, κα Κλένκερ. Φτάνει πια με τον μονομερή καθορισμό της Γερμανίας για την οικονομική πολιτική ολόκληρης της ΕΕ εις βάρος των απλών πολιτών και υπέρ των ελαχίστων, συγκριτικά, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση κρατών, όχι ένωση τραπεζών.Gute Nacht Deutscheland.