FT: Η χθεσινή επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς - Αποδέχεται σχεδόν όλους τους όρους

FT: Η χθεσινή επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς - Αποδέχεται σχεδόν όλους τους όρους Facebook Twitter
16

 

FT: Η χθεσινή επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς - Αποδέχεται σχεδόν όλους τους όρους Facebook Twitter

Την επιστολή που έστειλε αργά χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στους θεσμούς έχουν στα χέρια τους οι Financial Times. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχεται όλους τους όρους που είχαν θέσει οι πιστωτές στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο, με μικρές μόνο αλλαγές.

Η δισέλιδη επιστολή εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, το βράδυ της Τρίτης και σε αυτή αναλύεται το χθεσινό αίτημα για παράταση του προγράμματος, που έχει πλέον λήξει, και για ένα νέο, τρίτο πακέτο ύψους 29,1 δισ.

Όπως γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, παρά το γεγονός ότι η εκπνοή του πακέτου διάσωσης τα μεσάνυχτα σημαίνει πως η επέκτασή του δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Η επιστολή αναφέρει ότι η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT ο Α. Τσίπρας ζητάει να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, και όχι άμεσα όπως ζήτησαν οι δανειστές, οι αλλάγες για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022. Επίσης, φέρεται να συμφωνεί στην κατάργηση έως τον Δεκέμβριο του 2019 του ΕΚΑΣ, που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, αλλά ζητά να γίνει η κατάργησή του με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί αυτή την τεχνική συμφωνία (staff-level agreement), που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως μέρος της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», αναφέρεται στην επιστολή. Προστίθεται ακόμα πως «όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

 

Δείτε όλη την επιστολή

 

FT: Η χθεσινή επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς - Αποδέχεται σχεδόν όλους τους όρους Facebook Twitter

 


Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. 

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ