Δημοσιεύματα από τον διεθνή και γερμανικό τύπο για το δημοψήφισμα του Τσιπρα

Δημοσιεύματα από τον διεθνή και γερμανικό τύπο για το δημοψήφισμα του Τσιπρα Facebook Twitter
0
Δημοσιεύματα από τον διεθνή και γερμανικό τύπο για το δημοψήφισμα του Τσιπρα Facebook Twitter

Το Reuters κάνει λόγο για την πιο δραματική εξέλιξη των τελευταίων πέντε μηνών και η Daily Mail αναφέρει πως μια πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ. 

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απασχολεί ιδιαίτερα όλα τα διεθνή μέσα και κυρίως τα γερμανικά ηλεκτρονικά μέσα που από χθες το βράδυ έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο αναλύσεων και εκτιμήσεων της κατάστασης.


Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καθαρή γραμμή στο διάγγελμά του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος βλέπει πολύ κριτικά τις απαιτήσεις των δανειστών. «Μετά το διάγγελμα, κάποιοι από τους υπουργούς του έκαναν πολύ αρνητικές δηλώσεις. Υπήρχαν φωνές που είπαν καθαρά "όχι"», ανέφερε ο ανταποκριτής του καναλιού και διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά πιθανό Grexit, αλλά τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω εξοικονόμηση. «Με όλες τις πιθανές συνέπειες βεβαίως. Ένα Grexit θα ήταν μια πιθανή συνέπεια», τόνισε ο δημοσιογράφος και επισήμανε ότι αν ο κ. Τσίπρας δεχόταν την τελευταία πρόταση των δανειστών, «κατά βάθος θα διέπραττε εκλογική απάτη – θα είχε πει ψέματα στους ανθρώπους του». Τώρα, συνέχισε, «λέει – ή τουλάχιστον έτσι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει – ότι φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι τόσο βαριές, που πρέπει να κάνουμε αυτό το ιστορικό, και για την Ελλάδα είναι ιστορικό, βήμα και να πάμε σε δημοψήφισμα».

Δημοσιεύματα από τον διεθνή και γερμανικό τύπο για το δημοψήφισμα του Τσιπρα Facebook Twitter


Η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για «ανήκουστο» γεγονός, ενώ τονίζει ότι το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο Πρωθυπουργός τοποθετείται αρνητικά. «Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της "κλίμακας Τσίπρα", η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά παραδέχεται ότι κατ' αρχήν, ένα δημοψήφισμα είναι σωστό και ότι το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας και αξίζει ένα δημοψήφισμα. «Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο πρωθυπουργός τότε λέει: "αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το". Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ