Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται στις Βρυξέλλες να επιτύχει παραχωρήσεις για μία συμφωνία, ο Αλέκος Φλαμπουράρης έμεινε στην Αθήνα προκειμένου να ηρεμήσει τα θυμωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ο Economist, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, θα δυσκολευτεί να πάρει την έγκρισή της στην Αθήνα.
«Η άκρα αριστερή τάση φοβάται πως ο Τσίπρας θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του και θα δεχθεί ένα πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του το 2010 και το 2012», αναφέρει το άρθρο. Ο Economist επισημαίνει ότι ο Τσίπρας πάλεψε σκληρά για να αποτρέψει περισσότερες περικοπές στις συντάξεις, αλλά το ΔΝΤ επέμεινε σε περαιτέρω περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Ο πρωθυπουργός υποχώρησε επίσης σε απαιτήσεις του ΔΝΤ για τον ΦΠΑ, τονίζεται.
«Κάποιοι από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Τσίπρα προέρχονται από το κόμμα του», τονίζει το άρθρο.
«Φτάνοντας τόσο κοντά σε μια συμφωνία, ήταν μια τραυματική εμπειρία. Και θα είναι επίσης δύσκολο να "πωληθεί" στο εσωτερικό. Ο Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα σταματήσει τη λιτότητα και θα διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Είχε ισχυριστεί ότι μπορούσε να λάβει δισεκατομμύρια από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να ανοικοδομήσει την οικονομία και ότι μπορούσε να πείσει το ΔΝΤ να μειώσει το τεράστιο ελληνικό χρέος. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή και θα περιόριζε την επιρροή των "ολιγαρχών" που κυριαρχούν στην οικονομική δραστηριότητα. Άνεργοι νέοι Έλληνες έσπευσαν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρισματικό 40χρονο ηγέτη του. Παλαιότεροι ψηφοφόροι είχαν διαβεβαιωθεί ότι βετεράνοι αριστεροί όπως ο κ. Φλαμπουράρης ήταν σύμμαχοι του άπειρου κ. Τσίπρα», αναφέρει το άρθρο.
Ο Economist προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται αρκετά από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, αν και οι Έλληνες έχουν γίνει πιο επικριτικοί απέναντι στον τρόπο που χειρίζεται ο Τσίπρας τις διαπραγματεύσεις.
«Κάποιοι από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Τσίπρα προέρχονται από το κόμμα του. Οι εξτρεμιστές στην άκρα αριστερή τάση του λένε τώρα πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. Ωστόσο, η επικρατούσα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των μελών του, έχει παραμείνει πιστή στον κ. Τσίπρα. Στην κοινοβουλευτική ομάδα, περίπου 20-30 από τους 149 βουλευτές μπορεί να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης, όταν μια νέα συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία. Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να τορπιλίσει τη συμφωνία, ακόμα και αν, όπως αναμένεται, οι 12 βουλευτές από τους ΑΝΕΛ ψηφίσουν υπέρ. Αλλά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι θα ψηφίσουν υπέρ για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα παραμένει στη ζώνη του ευρώ.
»Αυτό θα είναι ταπεινωτικό για τον Τσίπρα, και θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τη θέση του ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας που μπορεί να μη στηρίξει τη συμφωνία, ίσως να είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ευθαρσής υπουργός Οικονομικών που μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει το νέο πακέτο διάσωσης. Μία άλλη ενδέχεται να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αυταρχική πρόεδρος της Βουλής», τονίζει το άρθρο.
«Ο κ. Φλαμπουράρης έχει πει στη δεκαμελή πολιτική επιτροπή του ότι θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να συσπειρώσει τους νομοθέτες που εναντιώνονται», προστίθεται.