Spiegel: Η τελευταία ελπίδα του Τσίπρα είναι η Μέρκελ

Spiegel: Η τελευταία ελπίδα του Τσίπρα είναι η Μέρκελ Facebook Twitter
Αυτές τις δραματικές ώρες και ημέρες που κρίνεται η τύχη της Ελλάδας η καγκελάριος έχει γίνει αισθητά πιο ήπια ενώ και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί η δημοτικότητά της αφού, σύμφωνα με ανέκδοτη έρευνα που έχει στα χέρια του το Spiegel, η δημοτικότητά της τον Ιούνιο ήταν στο 38%./ SOOC
0

Η Άνκελα Μέρκελ «βαφτίστηκε» στην Ελλάδα «Μαντάμ Νο» και κατηγορήθηκε για ναζιστικές μεθόδους στη χώρα, ντυμένη με στολές των Ναζί σε αφίσες διαμαρτυρίας και κινούμενα σχέδια, αναφέρει το Spiegel. Όπως σημειώνει όμως, “είναι πλέον η τελευταία ελπίδων των Ελλήνων”.

Eπισημαίνει επίσης ότι αυτές τις δραματικές ώρες και ημέρες που κρίνεται η τύχη της Ελλάδας η καγκελάριος έχει γίνει αισθητά πιο ήπια ενώ και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί η δημοτικότητα της αφού, σύμφωνα με ανέκδοτη έρευνα που έχει στα χέρια του το Spiegel, η δημοτικότητα της τον Ιούνιο ήταν στο 38%.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας αυτή την έρευνα, το περιοδικό σημειώνει ότι η Μέρκελ είναι στην Ελλάδα πολύ πιο δημοφιλής από τον Σαμαρά και συμβαδίζει με άλλους αρχηγούς, όπως ο Θεοδωράκης ή ο Κουτσούμπας ή ακόμη και ο Καμμένος.

Στην αύξηση της δημοτικότητας έχει συμβάλει σύμφωνα με το Spiegel το γεγονός ότι η καγκελάριος έχει αναπροσαρμόσει την τακτική της, αφήνοντας στον Σόιμπλε τη σκληρή γραμμή. Όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλεί, εκείνη λέει: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος." Δηλαδή, θέλω να παραμείνετε στο ευρώ, αν θέλετε κι εσείς - και αυτό ισχύει για την πλειοψηφία του πληθυσμού - θα βρούμε μια λύση.

Για αυτό το συμβιβασμό η Μέρκελ έχει τους λόγους της. Δεν θέλει να είναι αυτή που θα δείξει την έξοδο αλλά και η αιτία για να χαθούν τα δισεκατομμύρια των δανείων.

Το περιοδικό σημειώνει όμως ότι η καγκελάριος είναι υπό πίεση στο εσωτερικό της χώρας της, ειδικά στην  Bundestag όπου το πακέτο για την περαιτέρω επέκταση των δανείων προς την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν σε κίνδυνο, αλλά κάθε πρόσθετη αρνητική ψήφος από τις τάξεις του κόμματός της θα είναι μια ψήφος εναντίον της Μέρκελ.

Στην γερμανική Βουλή ήταν όταν πρόσφατα είπε ότι η Ευρώπη είναι πλέον ισχυρή για να αντιμετωπίσει ένα τυχόν Grexit, μια υπενθύμιση προς την Ελλάδα ότι δεν είναι διατεθειμένη να τη διασώσει με κάθε κόστος.

Το Spiegel επισημαίνει ότι ακόμη και ο Τσίπρας έχει αναγνωρίσει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να βοηθήσει και παρότι την είχε κατηγορήσει ότι οι πολιτικές της επέφεραν ένα «κοινωνικό ολοκαύτωμα» στην Ελλάδα, τώρα έχει μόνο επαίνους.

Η συμπάθεια, σημειώνει το περιοδικό,  είναι αμοιβαία. «Αλλά είναι αυτό αρκετό για να συμφωνήσουν πολιτικά; Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ζώνης του ευρώ σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών  δεν υπάρχει ακόμα σημαντική ανακάλυψη στον ορίζοντα, αντ 'αυτού, αυξάνεται στις Βρυξέλλες η  απογοήτευση. Εκεί, οι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης. Στο τέλος, όταν οι ηγέτες της Ευρωπης συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ θα είναι και πάλι η ελπίδα του Τσίπρα, καταλήγει το Spiegel.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ