Μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ζητήσει ο Αβραμόπουλος

Μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ζητήσει ο Αβραμόπουλος Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
1

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορεί ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη υποδοχής στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με πρόταση που θα καταθέσει αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια συμμετείχε σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μετά την ολοκλήρωσή της, Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα αφορά στα κράτη πρώτης γραμμής και κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα ενεργοποιείται «και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις».

Επισήμανε ακόμα ότι «η μετεγκατάσταση θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του μηχανισμού κατανομής που έχουν ήδη ανακοινωθεί». «Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αληθινή τομή στον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει μετεγκατάσταση περίπου 40.000 αιτούντων άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ θα βασίζεται σε κριτήρια, όπως το ΑΕΠ, το μέγεθος του πληθυσμού, το ποσοστό ανεργίας και οι προηγούμενοι αριθμοί αιτούντων άσυλο και επανεγκατεστημένων προσφύγων.


Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον Δ. Αβραμόπουλο και τον Νίκο Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Επίσης, έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της Αστυνομίας Δημήτρης Τσακνάκης και του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο σωμάτων ασφαλείας.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Την επόμενη φορά που θα παει Ιταλία είμαι σίγουρος ότι οι Ιταλοί θα του δεϊξουν την αγάπη τους γι αυτή την πρόταση αλληλεγγύης και αυταπάρνησης προς τη γείτονα χώρα.