Φίλης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου

Φίλης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
2

Το ελληνικό κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει την δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ, αν προηγουμένως δεν έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις.

«Στις 5 Ιουνίου είναι η ημερομηνία για την πληρωμή ενός δυσθεώρητου ποσού. Αυτά (τα χρήματα) δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί επί ένα χρόνο η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος να μην παίρνει φράγκο από τη δανειακή σύμβαση και να έχει δώσει 17,5 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. τα έχει δώσει η κυβέρνηση η σημερινή για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών. Καμιά χώρα δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της μόνο με τα λεφτά του προϋπολογισμού της. Δεν έχουμε να τα πληρώσουμε και είναι αντικείμενο της συζήτησης. Γι' αυτό λέμε ότι το θέμα του χρέους τίθεται εκ των πραγμάτων», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά και τις κοινωνικές παροχές, πριν τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. «Εμείς διασφαλίζουμε και θα διασφαλίσουμε την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων, δηλαδή μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, λειτουργία του κράτους», είπε.

«Δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά στους δανειστές, τώρα τσιτώνει η διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας, 5 Ιουνίου [...] Εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα το χρηματοδοτικό, δεν θα πάρουν χρήματα», τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές. Επόμενος στόχος η μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και στη συνέχεια η ρύθμιση συνολικά του δημόσιου χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Χαχαχαχα. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος αναγνώστης της lifo που πιστεύει ότι αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις; Έστω και ένας, υπάρχει;