Σόιμπλε: Αν θέλει η Ελλάδα δημοψήφισμα, ας το κάνει, ίσως είναι καλό

Σόιμπλε: Αν θέλει η Ελλάδα δημοψήφισμα, ας το κάνει, ίσως είναι καλό Facebook Twitter
12

«Αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό», δήλωσε ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος νωρίτερα στο Γιούρογκρουπ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι δεν είναι ευχάριστο το ότι σήμερα δεν αναμένεται αποτέλεσμα, καθώς δεν γίνεται ένα βήμα μπροστά. Σημείωσε ακόμη ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι θεσμοί και η Ελλάδα αποφάσισαν ότι πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

 

Μίλησε επίσης για κοινή θέση των θεσμών ξθεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ και οι θεσμοί θα αποφασίσουν από κοινού.

 

“Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και αυτό πρέπει να γίνει”, διεμήνυσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι ίσως είναι καλό να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν θέλει να τηρήσει το πρόγραμμα ή θέλει κάτι άλλο, ο,τιδήποτε είναι αυτό”

 

“Είναι η ενδέκατη φορά που θα μιλήσουμε για την Ελλάδα, θα δούμε”, τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

 

 

 

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Ο Σόιμπλε ανήκει και ηγείται της ομάδας των εξτρεμιστών που πιστεύουν στην άπειρη παντοδυναμία της Γερμανίας και την μηδαμινή σημασία της Ελλάδας. Καταλαβαίνουμε όσο περνάει ο χρόνος ότι σπρώχνει για μια λύση εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.Είναι επίσης προφανές ότι δεν θέλει να η Γερμανία να πάρει τις πολιτικές ευθύνες σε μια πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης. Σε τρεις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σήκωσε 11 φορές τους ώμους του. Να αποτινάξει τις ευθύνες που τον βαραίνουν για τα αδιέξοδα που έφτασε η Ευρωζώνη.Το ΔΝΤ απαιτεί κούρεμα του χρέους των δανειστών, χώρες της Ευρωζώνης και ΕΚΤ, εδώ και 5 χρόνια για να μπορεί να γίνει βιώσιμο. Στην ίδια θέση έπρεπε να επιμείνουν όλες οι κυβερνήσεις. Κάποιος με γνώσεις αριθμητικής Δημοτικού καταλαβαίνει ότι κανένα πρωτογενές πλεόνασμα (έσοδα - έξοδα, χωρίς του τόκους) του Ελληνικού κράτους μπορεί να πληρώσει τους τόκους του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι οι τόκοι που δεν πληρώνονται θα προστίθενται στο χρέος. Το χρέος κάθε χρόνο θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, όπως και έγινε παρά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Έλληνες επενδυτές πριν τρία χρόνια.
Τα παίζει όλα για όλα ο Σόιμπλε.Αποδεχόμενος το δημοψήφισμα,τραβάει το δικό του άσο από το μανίκι,εξουδετερώνοντας,ταυτόχρονα,τον άσο του αντιπάλου.Το υπερόπλο του δημοψηφίσματος(έτσι το διαφημίζει η κυβέρνηση) φαντάζει τότε σαν μια στράκα στρούκα,σχεδόν ίδιας εντάσεως με αυτές που έχει ήδη δεχτεί...Μόνο που,σε περίπτωση μη ελεγχόμενων εξελίξεων(grexit),θα γραφτεί και το δικό του όνομα στο διαφαινόμενο αφήγημα της κατάρρευσης του ευρώ και ενδεχομένως της κατάρρευσης(εκκρεμεί και το δημοψήφισμα στη Βρεττανία απο έναν πανίσχυρο,πλέον,Κάμερον)και της Ευρώπης.
Αν καταρρεύσει το €, πρόβλημα θα έχουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικάνων.Η Γερμανία μπορεί να έχει πρόβλημα σε περίπτωση κατάρρευσης, αλλά ως η 3η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο, έχει και πολλές λύσεις για να επανέρθει, εμείς όχι.
"Αποδεχόμενος το δημοψήφισμα..." Ο Σόιμπλε δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποδεχτεί ή να απορρίψει δημοψίφησμα οποιασδήποτε χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του. Οπότε κανένα "όπλο" και κανέναν "άσο" δεν εξουδετερώνει, απλά λέει λόγια του αέρα για εντυπωσιασμό των Γερμανικών φυλλάδων.Όπως σκιαγραφούν οι δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο €, επομένως δεν υπάρχει κανείς πολιτικός που θα θέσει σε δημοψίφισμα ερώτημα παραμονής της χώρας στο €. Το μόνο δημοψίφισμα που μπορεί να τεθεί είναι αν ο Ελληνικός λαός θέλει νέο μνημόνιο ή όχι ή αν αποδέχεται συμβιβασμό με μέτρα που θα προταθούν μετά από κοινές υποχωρήσεις της Τρόικα και της κυβέρνησης ή όχι.
Μα αν είναι να επέλθει συμβιβασμός μετά απο αμοιβαίες υποχωρήσεις,θα γίνει προσπάθεια η συμφωνία να περάσει απο τη βουλή με μεγάλες πιθανότητες έγκρισης.Το πρόβλημα θα προκύψει στην περίπτωση που ζητάνε σκληρά μέτρα,όπως λ.χ.:μείωση 30% κύριων και επικουρικών,67 χρόνια όριο ηλικίας απο το 2016 και μετά,2% πρωτογενή πλεονάσματα,φορομπηχτικά μέτρα,επιμονή στις ομαδικές απολύσεις,γενικώς τέτοια μέτρα που θα καθιστούν αδύνατη την έγκρισή τους απο την Βουλή.Αν τέτοιου είδους μέτρα τεθούν σε δημοψήφισμα,πώς είσαι σίγουρος ότι θα εγκριθούν απο το λαό;Δεν προοιωνίζονται έτσι ανεξέλεγκτες καταστάσεις;Δεν θα τεθεί εκ των πραγμάτων ζήτημα νομίσματος,αφού με το υφιστάμενο νόμισμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα;Το πουλόβερ του ευρώ δεν θα αρχίσει να ξηλώνεται;...*Το αποδεχόμενος...τρόπος του λέγειν,θα 'πρεπε να το βάλω σε εισαγωγικά.
Αν τεθεί δημοψήφισμα, θα τεθεί επί ενός συνόλου μέτρων, ανεξαρτήτως έγκρισης από τη Βουλή. Όταν ψηφίζει άμεσα ο λαός, η Βουλή περισσεύει.Αν ο λαός ψηφίσει κατά αυτών των μέτρων, τότε τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που τα πρότεινε και φυσικά απορρίπτεται η εφαρμογή τους.Η άρνηση υλοποίησης υφεσιακών μέτρων σε μια χρεωκοπημένη οικονομία είναι θέμα κοινής λογικής, δεν έχει να κάνει με το νόμισμα. Τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από κανέναν άνθρωπο με δείκτη IQ πάνω από 80 (κάτω από 80 έχουν μόνο νοητικά καθυστερημένοι) και με στοιχειώδη γνώση οικονομικών πρώτου έτους.Όλα τα μέτρα στην παρούσα φάση σκληρά είναι. Ένας είναι ο διαχωρισμός τους. Υπάρχουν μέτρα που προκαλούν ύφεση και μέτρα που προκαλούν ανάπτυξη ή μειώνουν την ύφεση. Αν οι "αλληλέγγυοι" Ευρωπαίοι "φίλοι" μας, μας προτείνουν μέτρα που προκαλούν ύφεση, τότε είναι καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης να τα απορρίψει ή να δεχτεί κάποια με αντάλλαγμα κάποια άλλα που μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην οικονομία.
Η Ελλάδα αποφάσισε εδώ και 3 μήνες ότι θέλει "κάτι άλλο" και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας συγκεκριμένα για το τί είναι αυτό το "άλλο".Ηλίθιες δηλώσεις εντυπωσιασμού για ακόμη μια φορά.