Πανούσης: Παράλογα και υποκριτικά τα περί υποκίνησης για τέλεση εγκλήματος

Πανούσης: Παράλογα και υποκριτικά τα περί υποκίνησης για τέλεση εγκλήματος Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
11

Ανακοίνωση - απάντηση στην κριτική που δέχθηκε για τις δηλώσεις του σχετικά με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ, εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Η επίμαχη δήλωση έγινε το πρωί στον realfm και συγκεκριμένα ο Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στον κατηγορούμενο παιδοκτόνο, είπε: «Κοιτάξτε, όταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου, με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες. Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα γι' αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη».

Η απάντηση του υπουργού:

«Το βρίσκω τουλάχιστον παράλογο, υποκριτικό ή προσχηματικό το να ερμηνεύει κανείς τόσο εύκολα την επιστημονική, εμπειρική και ερευνητική διαπίστωση ενός επιστήμονα, ως δήθεν υποκίνηση ή προτροπή για τέλεση εγκλήματος, που υποτίθεται ότι υπονοεί ένας υπουργός. Η αφόρητη ελαφρότητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά ούτε την ηθική, ούτε τη λογική, ούτε την επιστήμη.

ΥΓ. Είναι απορίας άξιο ότι μετά τη δήλωσή μου πως θα έχουμε "νεκρούς στις Σκουριές" δεν με κατήγγειλαν ότι προτρέπω σε αιματοχυσία στην περιοχή...»

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Αυτό που είπε ο υπουργός μπορεί να το σκέφτηκαν πολλοί, του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου, ακόμα και πριν το πει. Ωστόσο είναι απαράδεκτο ένα δημόσιο πρόσωπο, το οποίο ομιλεί με την ιδιότητα του υπουργού και όχι σε ένα συνέδριο ως επιστήμονας, να αναφέρει τέτοια πράγματα.Ακόμα και αν δεν είχε κακή πρόθεση, ακόμα και οι ίδιοι οι συγκρατούμενοι του δολοφόνου θα το εκλάβουν ως υποκίνηση προς έγκλημα. Αντί λοιπόν να έκανε τέτοιες διαπιστώσεις, θα έπρεπε να δηλώσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κρατουμένου και θα εφαρμοστούν οι νόμοι, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου.Τέλος θεωρώ ότι ίσως υπερβάλλουμε για τους νόμους των φυλακών. Δεν "αυτοκτονούν" ή δολοφονούνται και τόσοι πολλοί δράστες ειδεχθών εγκλημάτων πλέον.
Μπορει η ''λογικη'' της φυλακης και ο συναισθηματικος φορτος ολων μας για την αποτροπαια πραξη να μας οδηγουν σε αποψεις τυπου ''να σκοτωθει ο δραστης'' κτλπ,αλλα αφενος ενας υπουργος δεν μπορει να ειναι θιασωτης μιας τετοιας παρανομης πραξης(ακομα και για εναν ενοχο δραστη)αφετερου η πολιτεια μας ειναι ενα κρατος δικαιου για ολους και τιμωρει τον δραστη με τους νομους της και οχι με αυτοδικιες και λιντσαρισματα απο αλλες εποχες.Τα παραπανω,ο Πανουσης,ως επιστημονας,θα επρεπε να τα γνωριζει.Ομως προτιμα να μιλα στο συναισθημα των ανθρωπων για να φαινεται αρεστος,λεγοντας μια αληθεια για το συστημα των φυλακων.Η πρεπουσα δηλωση του θα ηταν οτι ο δραστης διατρεχει μεγαλο κινδυνο στις φυλακες αλλα η πολιτεια θα προσπαθησει να εγγυηθει την σωματικη του ακεραιοτητα,οπως και ολων των Ελληνων.Κυριε Πανουση,οι νομοι δεν λειτουργουν α λα καρτ.Κι επειδη γνωριζουμε οτι αν ηταν αλλη κυβερνηση-και οχι του ''καλου'' αριστερου συριζα-η κριτικη που θα δεχοσασταν θα ηταν τεραστια,καλο ειναι να προσεχετε περισσοτερο,διοτι μεχρι τωρα εχετε κανει πολλα ''φαουλ'' για τοσο λιγο χρονικο διαστημα και για εναν καθηγητη σας κι εσας.
Καλα,δεν χρειαζεται να εισαι επιστημονας για να κανεις τετοιες προβλεψεις! Σεβομαι τον κ. Πανουση αλλα νομιζω πως εδω εκανε ατοπημα. Εκτος αν υπηρχε λογος που εκανε αυτες τις δηλωσεις τον οποιο δεν καταλαβαινω. Ομως δεν αξιζει ο θανατος στο τερας,αλλα μια δυσκολη, ανυποφορη,βασανιστικη,εφιαλτικη ζωη να παρακαλαει να πεθανει.
Μπορεί αρκετοί να μη συμφωνήσουν με αυτό που θα πω, αλλά νομίζω ότι το να λέμε πως δεν πρέπει ένας υπουργός να λέει τέτοια πράγματα είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά αυτή είναι. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει. Οι περισσότεροι εύχονταν ψόφο και θανατικές ποινές, αλλά περιμέναν να πει ο υπουργός ότι o δράστης θα μπει στη φυλακή, θα σωφρονιστεί και θα βγει καλύτερος άνθρωπος στην κοινωνία;
Ούτε ψόφο, ούτε θανατική ποινή ευχήθηκα ποτέ.Είναι απερίγραπτο αυτό που έγινε και μόνο θυμό δε χωράω σε κάτι τέτοιο, μόνο στεναχώρια και απελπησία.Όμως, επειδή ακριβώς πολύς κόσμος σκέφτεται έτσι και ζητάει συνέχεια το αίμα του κακού, ίσως να έπρεπε να μετρήσει τα λόγια του πριν το δικαιολογήσει επιστημονικά, δίνοντας αξία στον κώδικα τιμής των φυλακών...
Mono gia shmera mama sto yposxomai,Δεν επρεπε να τοποθετηθει, σιγουρα. Του εχουν αναθεσει την φροντιδα και την προστασια αυτων των καθαρματων,των δικαιωματων τους και της ζωης τους. Αυτη ειναι η δουλεια του,αυτη ειναι η υποχρεωση του. Δεν θα επρεπε να δινει αξια, οπως εγραψες, στον κωδικα τιμης των φυλακισμενων γιατι ενας τετοιος κωδικας οδηγησε τον Καρελι στον θανατο. Εκτος και αν συμφωνει με αυτες τις πρακτικες.
Ας έχουμε και έναν υπουργό που η επιστήμη του να κυριαρχεί στα λόγια του. Χορτάσαμε από υπουργούς που η πολιτική κυριαρχούσε στα λόγια τους.
Απόλυτη απογοήτευση... Από 2,3,5 ανθρώπους σε όλη την πολιτική σκηνή έχεις μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί να κάνουν μια διαφορά αν τους δοθεί η ευκαιρία και αυτοί με το που μπαίνουν σε θέσεις εξουσίας πάνε κάνουν τη μία χοντράδα πίσω από την άλλη. Λες και το κάνουν επίτηδες για να σου πουν "χαχα, την πάτησες πάλι, μην περιμένεις τίποτα"...
Αλλο ο επιστημονας αλλο το δημοσιο προσωπο. Θα επρεπε να προσέχει να μην κανει δηλωση, που πολυ ευκολα παρερμηνευεται και φυσικά ειναι απαράδεκτη.ασε που πλεον και οι φυλακες εχουν "χαλάσει"... Σε αντιστοιχη περιπτωση ειχε γινει συμπλοκη για να προστατευτει ο ανθρωπος που ειχε βιασει και πεταξει σε πηγαδι ζωντανο ενα κοριτσι πριν καποια χρονια... (ηταν εκει που χαθηκε η μπεσα και απο τις φυλακες...)