Non paper Μαξίμου: Οι δανειστές θέτουν κόκκινες γραμμές παντού

Non paper Μαξίμου: Οι δανειστές θέτουν κόκκινες γραμμές παντού Facebook Twitter
Paleologos Nick / SOOC
8

Για διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν, οι οποίες δημιουργούν «εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους», κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι σε non paper που κυκλοφόρησε. Τονίζουν μάλιστα ότι οι θεσμοί θέτουν κόκκινες γραμμές παντού.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια, καθώς το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους, και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζεται.

Στο non paper επισημαίνεται ακόμα πως «ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός "έντιμου συμβιβασμού"».

Το γεγονός ότι υπάρχουν οι παραπάνω εξελίξεις, σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση στο να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας καθώς και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Οι πηγές αναφέρονται και στο δημοσίευμα των Financial Times όπου, όπως εξηγούν, «αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ». Τονίζουν ότι οι FT αποκαλύπτουν πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «η ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

Τέλος, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

«Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας», καταλήγει το non paper.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
σε λιγο θα μας πουν οτι αυτοι βαρανε τα νταουλια και εμεις χορευουμε!!! δεν το πιστευω...ο Καραμπελιας το εχει αναλυσει επαρκως σε οξυδερκεις ως συνήθως αναλύσεις: δεν επιδιωκεις να βρεθεις σε μια συγκρουση απο αδυναμη θεση εχοντας εξαντλησει ταυτοχρονα καθε εφεδρεια και κοροιδευντας το κοσμο που σε υποστηριξε. Και ομως, και με την επιδιωξη αμεσης αναληψης της εξουσιας με αφορμη τις Προεδρικες εκλογες, αυτο ακριβως εκανε...ζωντας για την επομενη μερα (και μονο)
4 χρόνια βγαίνατε στα κάγκελα και σκούζατε σε κάθε επένδυση που ερχόταν, σε κάθε ιδιωτικοποίηση, σε κάθε άρθρο που ερχόταν στη βουλή.Καταφέρατε και πείσατε τον αφελή λαό ότι υπάρχει η εναλλακτική, η εύκολη λύση που οι προηγούμενοι "προσκυνημένοι" δεν ήθελαν να ακολουθήσουν ε; Θα παίζατε τα νταούλια και θα χορεύατε τις αγορές δεν μας λέγατε;Θα καταργήσετε το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους άμεσα και με ένα άρθρο ε;Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομύριο να μην δεχθούν τις θέσεις μας δεν λέγατε;Λαϊκιστές και πολιτικοί απατεώνες είσαστε και τίποτα παραπάνω...
Λογικά ακούγονται. Το ΔΝΤ θέλει να κλείσει το πρόγραμμα γρήγορα κι όπως όπως (κι ας σκάσει στα χέρια της επόμενης βάρδιας το ασφαλιστικό -- που θα σκάσει πανευρωπαϊκα μη γελιόμαστε).
για την ακριβεια το ΔΝΤ λεει οτι μακροπροθεσμα το προγραμμα δεν βγαινει, για αυτο και επιμενει για το ασφαλιστικο. Δεν εχετε παρατησει οτι εχουμε κοκκινες γραμμες για τους συνταξιουχους αλλα καμια για τους ανεργους;;;Οι ευρωπαιοι νοιαζονται να μην σκασει τελειως μεσα στην διαρκεια της επομενης θητειας τους, να κλωτσησουμε την μπαλα λιγο παρακατω που λεει και ο Βαρουφακης...