Σκουρλέτης: Εμμονικό το ΔΝΤ, ανάγκη η συνολική λύση

Σκουρλέτης: Εμμονικό το ΔΝΤ, ανάγκη η συνολική λύση Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Το ΔΝΤ ζητάει να μην αγγίξει η κυβέρνηση ό,τι αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega και περιγράφοντας το τοπίο πίεσης από το Ταμείο. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει πλέον η ανάγκη για απάντηση στο συνολικό θέμα του χρέους.

«Ό,τι υπήρξε ως νομοθέτημα το οποίο διέλυσε και αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις να μην το αγγίξετε. Και όχι μόνο αυτό κάντε και άλλα. Δηλαδή ομαδικές απολύσεις, παραπέρα μείωση των συντάξεων, όχι συλλογικές συμβάσεις», σημείωσε. Αναγνώρισε ότι στα εργασιακά θέματα που θέτει το ΔΝΤ  συμπεριλαμβάνονται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κατώτατος μισθός και η 13η σύνταξη.

«Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, είναι δυνατόν; Τουλάχιστον οι πιο ακραίες φωνές από το Brussels Group, από τη μεριά των δανειστών. Άρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πιο ψύχραιμες φωνές. Στα ζητήματα τα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ», είπε.

Σε ερώτηση εάν μπορεί μέσω νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης να υπάρξουν ανατροπές υπέρ της Ελλάδας σημείωσε ότι «πριν υπάρξει η όποια κατάληξη αντιλαμβάνεστε ότι η ένταση ανεβαίνει και άρα μετράει και το παραμικρό και από εβδομάδα σε εβδομάδα πράγματι μπορούν να υπάρξουν μετατοπίσεις, εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρουν οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις την ευθύνη ενός αδιεξόδου».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα τα έχουμε τα λεφτά».

Κάνοντας επισκόπηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου έκανε λόγο για αποδοχή των εταίρων μιας συζήτησης σε άλλη βάση από την πέμπτη αξιολόγηση, κάτι το οποίο όμως μέσω διαφορετικών ερμηνειών άλλαξε από τη στιγμή της συμφωνίας και εντεύθεν. «Την επομένη αρχίζουν ερμηνείες οι οποίες ουσιαστικά πάνε να ανατρέψουν αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αυτά τα απανωτά Eurogroup, η σύνοδος κορυφής που έγινε, ο χρόνος κατασπαταλείται χωρίς να έχει βρεθεί καμία μα καμία πρακτική λύση. Με αποτέλεσμα και με δεδομένο το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας να φθάνουμε σε ένα σημείο που ο χαμένος της υπόθεσης αυτής να είναι η ελληνική πλευρά».

Ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, μετέφερε την εκτίμηση ότι με βάση τα όσα ακούει αλλά και τα όσα πιστεύει «υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση από ένα μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρεθεί μια λύση, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα».

Για τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι θα καταργηθεί, λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί «και μέσα στο 2015» ενώ για τις πληροφορίες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς τόνισε ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο.

«Πάμε για συνολική λύση στο θέμα του χρέους»

Ο υπουργός τόνισε ότι ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας «έχει εξαντληθεί» και «άρα πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση, το εάν αυτή προϋποθέτει να κάνουμε ένα δυο βήματα μέσα στο Μάιο να τα κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να απαντήσουμε στο συνολικό πακέτο, το συνολικό πακέτο είναι μια βιώσιμη λύση απέναντι στο θέμα του χρέους».

Αναφερόμενος στο εάν η χώρα έχει τα χρήματα για αποπληρωμή των διεθνών της υποχρεώσεων είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα έχει. «Η επιλογή είναι η χώρα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτή είναι η επιλογή μας, δεν έχει αλλάξει η επιλογή μας. Το εάν δεν γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, δεν θα είναι η μεγαλύτερη ευθύνη από την από εδώ πλευρά», απάντησε.

«Πρωτόγνωρη στοχοποίηση σε Βαρουφάκη, χτυπούν τον Τσίπρα»

Για τον Γ. Βαρουφάκη έκανε λόγο για κάτι που «είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η στοχοποίησή του, η προσπάθεια αποδόμησής του, ένας ολόκληρος μιντιακός και επικοινωνιακός πανευρωπαϊκός και όχι μόνο μηχανισμός να προσπαθεί κυριολεκτικά να τον ισοπεδώσει, όχι απλά επειδή δεν αρέσει το στυλ και το προφίλ του, σε αυτή την προσπάθεια θέλει να χτυπήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό». Πρόσθεσε πως «έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, είναι ο υπουργός Οικονομικών και με αυτόν τελικά θα συνυπογράψουμε».

Για την αλλαγή της σύνθεσης της διαπραγματευτικής ομάδας πρόσθεσε ότι «μια ομάδα έχει ρόλους, έχει κάποιον ο οποίος συντονίζει, κάποιον ο οποίος δίνει τις μάχες, άλλος που κάθεται στα μετόπισθεν, κάποιος που έχει αναλάβει την επιμελητεία, μην δίνουμε διαστάσεις άλλου χαρακτήρα σε πράγματα τα οποία δεν είναι έτσι».

Τέλος, υπογράμμισε πως «ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι πρόσκαιρος» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία για την παραδώσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ήρθε στην εξουσία για να εκφράσει «αυτό το καινούργιο που γεννιέται».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ