Τι συμφωνήθηκε για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής

Τι συμφωνήθηκε για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής Facebook Twitter
Andrea Bonetti / POOL / SOOC
0

Τριπλασιασμό της χρηματοδότησης για την έρευνα και διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε., στην έκτακτη σύνοδο για το Μεταναστευτικό μετά τις συνεχείς τραγωδίες με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Όπως αποφασίστηκε, θα τριπλασιαστεί, παρότι αρχικά η πρόταση ήταν να διπλασιαστεί, ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων». «Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων της αποστολής αυτής», τόνισε η Άνκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνόδου. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ ο προϋπολογισμός της αποστολής θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».

Επίσης τα κράτη αποφάσισαν να συνδράμουν στην προσπάθεια για ετοιμότητα της Frontex στη Μεσόγειο διαθέτοντας σκάφη αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεχνογνωσία.

Αυτό που δεν συμφωνήθηκε πάντως είναι ο διαμοιρασμός των βαρών της μετανάστευσης, σύμφωνα με την πρόταση για προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών.

«Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM