Έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες - Οι Σύροι πρόσφυγες παίρνουν έγγραφα για να ταξιδέψουν

Έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες - Οι Σύροι πρόσφυγες παίρνουν έγγραφα για να ταξιδέψουν Facebook Twitter
Achilleas Zavallis / SOOC
21

Μετά από μια μαραθώνια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την κυβέρνηση: 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:

  • Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
  • Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
  • Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
  • Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.


Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:

  • Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
  • Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β' Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  • Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
  • Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές.

UPDATE: Ωστόσο λίγο αργότερα η αρχική ανακοίνωση την οποία διέγνωσε και ο ίδιος ο κ Σακελλαρίδης εστάλη με διαφορές στα ΜΜΕ. Στην ορθή επανάληψη η αναφορά στους Σύρους διορθώθηκε ως εξής: "Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα". Αρχικά αναφέρόταν πως: "Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους."

Πηγές τουΜαξίμου, αναφέρουν πως η αλλαγή αυτή έγινε για να μην υπάρξει παρανόηση πως επιχειρείται παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Καλά τώρα σας έπιασε η λύπη για τις συνθήκες και συμβάσεις που υπογράψαμε, όταν τις παραβιάζαμε απο το 2003 ήταν καλά. Πόςες κριτικές και κυρώςεις είχαμε δεχτεί για παραβιάςεις ανθρώπινων δικαιωμάτων; αλλά οι ίδιοι που μιλάνε για σεβαςμό των συμβάςεων τώρα, τότε έβριζαν όποιον απο τον ΟΗΕ μας έκανε κριτική. Είχαμε χτίσει αυτό το έκτρωμα την Αμυγδαλέζα και μόνο που δεν είχαμε βάλει gas chambers.Αλλά υποθέτω είναι γλυκό να χεις ανθρώπους χωρίς νομιμη υπόσταση, σου κάνουν την δουλειά τσάμπα κι όταν ζητάν τα δεδουλευμένα τους, καλείς την αστυνομία και τους μπαγλαρώνει.
Εχεις μπερδέψει λιγο τον αριστερό φανατισμό με την ορθολογική κριςη. Αφου ειναι έκτρωμα και δεν συμφωνείς με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, που παράνομα εχουν εισέλθει στη χώρα, ανοιχτός ο δρόμος να τις καλυτερεψεις και όλη η κοινωνία θα σε χειροκροτήσει. Απο εδω μέχρι να καταργήσεις τελείως τα κέντρα κράτησης και να τους αφήσεις να λιάζονται στις πλατείες μεσολαβεί το χάος της αριστερής αρλουμπας. Κανεις δεν λεει να μην δίνονται χαρτιά στους μετανάστες, ακριβώς για να παταχθεί το φαινόμενο της εκμετάλλευσης τους. Αυτο δεν σημαίνει οτι θα δίνονται άκριτα σε ολους, αλλα μέσω μιας ορθής πολιτικής που θα εξετάζει τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας. Αερολογίες σαν τις δικές σου στην πραγματικότητα βλάπτουν τα συμφέροντα των μεταναστών, αλλα τι σου λεω τωρα η ελπίδα ήρθε και σύντομα θα καταργηθούν τα σύνορα παγκοσμίως.
Από πότε η αλληλεγγύη κι έγνοια για τον πλησίον σου που δραπετεύει από βόμβες είναι φανατισμός, κι η μισαλλοδοξία κι η ιδιώτευση και το έκτρωμα της Αμυγδαλέζας είναι ορθή πολιτική;Δεν έχω ανάγκη απο χειροκρότημα φίλε, θέλω μόνο να μην γίνονται εγκλήματα στ´ όνομα μου.Αυτό που βλέπω είναι οτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνονται σεβαστές συμβάσεις που είχαν αθετηθεί εδώ και χρόνια. Δεν δίνονται χαρτιά έτσι άκριτα, αλλά δίνονται σε Σύριους όπως λέει το αρθρο, δεν είναι δυσκολο να καταλάβεις ποιος έρχεται από Συρία.
Οι πρόσφυγες δικαιούνται διαβατήρια ΟΗΕ (γνωστά και ως "Διαβατήρια Nansen") που τους δίνουν το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης στις 116 χώρες που έχουν υπογράψει την Συνθήκη για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ. Σε αυτούς που ρωτάνε γιατί φτάνουν στην Ελλάδα Σύριοι χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, να θυμίσω ότι στη χώρα έχουν πόλεμο, τα σπίτια βομβαρδίζονται και οι Δημόσιες Υπηρεσίες πλέον δεν λειτουργούν. Εξάλλου, το να διαπιστωθεί η καταγωγή είναι εύκολο.
Το θέμα είναι ότι αν τους δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς να διαβουλευθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από πλευράς της Ελλάδας.Ναι,οι χώρες της ΕΕ λένε οτι πρέπει να δεχτούν περισσότερους Σύριους πρόσφυγες και να εφαρμοστεί ποσόστωση αλλά όλα πρέπει να γίνονται με εκ το προτέρων συνεννόηση.Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποφασίζει μονομερώς να στέλνει χιλιάδες ανθρώπους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Επειδή η κυβέρνηση σανέλ αποφάσισε να δέχεται τους πάντες στο ελληνικό έδαφος και να τους χορηγεί 6μηνες άδειες παραμονής δεν σημαίνει ότι θα το δεχτούν έτσι αδιαμαρτύρητα και οι υπόλοιποι.
Θες να πας στην ευρωπη; η χωρα σου δε σου δινει τα χαρτια; μπες σε ενα καικι,ελα στο Ελλαντα,πες "Συρια" παρε τα χαρτια σου και στην ευχη του θεου....Υγ: ελα μεχρι τη γαυδο,θα αναλαβουμε εμεις τα εξοδα απο εκει για να μη το χεις βαροςΚαι σε οποιον ακουγεται λαικιστικο,αλλο τοσο λαικιστικο ακουγεται και το "και αυτη ανθρωποι ειναι και εσυ που δε τους θες εισαι φασιστας και μπλα μπλα" ασφαλως και ολοι ειμαστε ισοι,ομως εδω θελει σχεδιο και διαχειρισει...ουτε μπακαλιστικη λαικιστικη λογικη facebook ουτε δηθεν απειλες προς τα εξω.το επιχειρημα ειμαστε αριστεροι και ειμαστε τελειοι...τελειωσε,τωρα θα ψηθειτε στα καθημερινα προβληματα
Οι Σύριοι είναι σαν τους Ρωμιούς που σφαγιάζονταν απο το '14 εώς το ´22 στην Μ Ασία. Και η τότε Ελληνική κυβέρνηση του Βενιζέλου προτιμησε να μην στείλει πλοία να τους σώσει και να τους αφήσει ή να θαλασσοπνιγούν ή να σφαχτούν από το να αντιμετωπίσει την κριση του προσφυγικού. Δεν αλλαξε τίποτε ρε γμτη μου ούτε τότε ούτε τώρα βολεμενοι κυρ Παντελήδες όλοι σας, μην τυχόν και δεν πάτε εκδρομή στην Ευρώπη ας σφαχτούν και ας πνιγούν οι άλλοι.
Προφανώς πρεπει να εχει σοβαρή άγνοια καποιος για να θεωρεί οτι όσοι αντιδρούν στην καταστρατήγηση συμφωνιών που εχει υπογράψει η Ελλαδα με την υπόλοιπη Ευρώπη απλως θα χάσει τα ταξιδάκια του σε αυτες τις χώρες. Πριν αυτοθαυμαστεις στον καθρέφτη σου ως έχων το μονοπώλιο της ανθρωπιάς καλο ειναι να μάθεις για τα θετικά που πηγάζουν απο τέτοιες συμφωνίες όπως πχ για τους ελληνες αγρότες εξαγωγείς, για ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται και σε αλλες χώρες, για την διακίνηση ελληνικών κεφαλαίων και προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα μας (μην γίνεις μηδενιστής και μου πεις δεν υπάρχουν ελληνικα κεφαλαια και τιποτα δεν φτιάχνεται εδω), για την αυξηση του τουρισμού και αλλα πολλα. Ειμαστε μαζι σου λοιπόν οτι πρεπει όλη η Ευρώπη να αντιμετώπισει το ζήτημα, αλλα αν αρνηθούν οι εταίροι μας και οχι φίλοι μας, πριν τα σπάσεις μαζι τους για τους Συριους καλο θα ηταν να προτείνεις μέτρα για τους συμπατριώτες σου που θα πληγούν σοβαρά οικονομικά.
Σωστά...άλλωστε οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκει κανείς σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται εκεί εκ περιτροπής κάθε εβδομάδα για τουρισμό. Επίσης ο μόνος λόγος που ο Έλληνας ανησυχεί στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι γιατί δεν θα μπορεί να εισάγει iphones.Μπρος γκρεμός (κυρ Παντελήδες) και πίσω ρέμα (το γαλατικό χωριό μυαλοφυγόδικων, καλή ώρα) με άλλα λόγια
Η Συνθήκη Δουβλίνο2 δεν ρωτάει τους λαθρομετανάστες αν θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δίνει το προνόμιο στην όποια ευρωπαϊκή χώρα κατάληξης να τους τσουβαλιάσει και παρά τη θέλησή τους να τους επιστρέψει στην Ελλάδα.
Τυπικα για να τους δωσει ταξιδιωτικα εγγραφα (υπαρχουν ταξιδιωτικα εγγραφα για προσφυγες χωρις να τους δωσει ιθαγενεια) πρεπει πρωτα να τους δωσει ασυλο.Αν τους δωσει ασυλο, αυτοματα host country του προσφυγα γινεται η Ελλαδα. Και ενω ο προσφυγας εχει ταξιδιωτικα εγγραφα να ταξιδεψει δεν εχει το δικαιωμα να εγκατασταθει οπου θελει, μονο στην Ελλαδα.Πρεπει να ειναι πολυ χαζοι η τρελλα αματουρια οι κυβερνωντες. Η παλι πουλανε σανο στο ποπολο, λενε θα τους δωσουμε χαρτια να ταξιδεψουν οπου θελουν για να μη πουν θα τους δωσουμε ασυλο.
Ακόμα και έγγραφα να δώσουν στους Σύριους πρόσφυγες ελάχιστους θα δεχτεί η κεντρική Ευρώπη.Δεν τους θέλουν με τίποτα , τους χαλάνε την ωραία εικόνα,την καθαριότητα , τα παγκάκια τους, τις πλατείες τους,τα τέλεια μέσα μεταφοράς ..ΟΛΑ. Εδώ η Ιταλια προσπαθεί χρόνια τώρα να " προωθήσει " μερικούς έρμους προς τα εκει αλλά τίποτα.Μάλιστα ο Μπερλουσκόνι πειραματικά- σχεδόν για πλάκα- ένα πρωινό είχε στείλει με το τραίνο 20 30 Τηνύσιους στην Γαλλία και οι Γάλλοι τους ανάγκασαν κακήν κακώς να επιστρέψουν μέσα σε μία ώρα !Επίσης με που το τραίνο πατάει χώμα αυστριακό , αυστριακοί στρατιώτες ΜΕ ΟΠΛΑ' αναγκάζουν τον οποιδήποτε " μη κατάλληλο'να επιστρέψει ΑΜΕΣΩΣ στην Ιταλία. Δεν θα μιλησω πως φυλάσσονται τα γερμανικά σύνορα... Δεν τους θέλουν. Θα κάνουν τα πάντα για να μην τους δεχτούν. Εδώ θα μείνουν. Να λιάζονται.
"τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους"Όχι δεν θα μπορούν, γιατί προφανώς αν γίνει κάτι τέτοιο θα μας πετάξουν έξω από το Σένγκεν και δεν θα μπορούν ούτε οι Έλληνες να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη.Τελικά ό,τι κάνουν δεν είναι καθόλου "τυχαίο" ή δείγμα ανικανότητας αλλά πλήρως μεθοδευμένο και σχεδιασμένο από την κορυφή. Η Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ολοταχώς προς τον τρίτο κόσμο. Χωρίς ευρωπαϊκό νόμισμα και χωρίς καν τη δυνατότητα να φύγεις έξω για να σπουδάσεις ή να δουλέψεις.Κάποια στιγμή η πλειοψηφία θα καταλάβει τι συνέβη αλλά θα είναι αργά...
Έχεις απόδειξεις για αυτά που λές, οτι θα μας πετάξουν έξω απ´ την Ευρώπη; Οι Σύριοι τελούν υπό άλλο καθεστώς, πολλοί έχουν συγγενείς στην Ευρώπη και νομικά έχουν δικαίωμα επανένωσης.
Αν τελουσουν υπο άλλο καθεστώς οι Συριοι θα πέταγαν κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή χωρα της επιλογής τους απο τη Τουρκία. Πτήσεις άφθονες.Αν δεν είχαν χαρτιά (τι τα κάνανε τα χαρτιά τους ως Σύριοι πολίτες?) υπάρχουν λειτουργούντα προξενεία και πρεσβείες της Συρίας να τους εκδώσουν άλλα.Εαν κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης τους δέχεται μπορούν πολύ απλά να πάνε στη πρεσβεία της και να βγάλουν βίζα. Στη συνέχεια με 200 Ευρω το πολύ κλείνουν αεροπορικό εισιτήριο και μεταβαίνουν.Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν συμβαίνει...
Να καταλάβει η πλειοψηφία τι ακριβώς; Ότι ένα κάρο σκατόψυχοι και μισάνθρωποι ζουν με μανία καταδίωξης, νομίζοντας ότι ο πλανήτης άλλη δουλειά δεν έχει από το να μας επιβουλεύεται; Ποιός νομίζεις οτι είσαι, ρε γνήσιε απόγονε του Περικλή; Έχεις πάρει χαμπάρι ότι οι περισσότεροι στον κόσμο ούτε καν ξέρουν που πέφτουμε στο χάρτη; Κάτσε βαυκαλίσου ότι είσαι κατιτίς ανώτερο αλλά, μετά απο χρόνια να γυρνάω τον πλανήτη, σε διαβεβαιώ ότι, πέρα από μια Ακρόπολη και καλοκαιρινές διακοπές σε πακέτο all inclusive, κατά τ' άλλα τους είσαι τόσο αδιάφορος όσο αδιάφοροι είναι κι αυτοί για σένα. Περηφάνεια για μάχες που δεν έδωσες και πολιτισμο που δεν έστησες μη νοιώθεις. Δεν είναι δικές ου οι δάφνες. Επιστάτης είσαι. Κι αυτή η τιμή θα έπρεπε να σου είναι αρκετή. Ειδικά όταν μιλάμε για τον πιό δημοκρατικό και πολυπολιτισμιμό πολιτισμό που πέρασε απ' τη γη.